pexels-alexas-fotos-9700439

Waarom eet mijn hond oneetbare dingen?

Honden die spullen slopen én opeten, leveren nog wel eens problemen op. In veel gevallen begint dit onschuldig, toch is de oorzaak niet altijd even positief of zonder gevaar!

In dit artikel zal ik mij richten op het eten van oneetbaar goed of dingen die schadelijk zijn voor de gezondheid van de hond, dat is het onderscheid waar ik mijn focus leg. Dit wordt Pica genoemd: een aandoening waarbij een hond zich gedwongen voelt om dingen te eten, wat in feite geen voedsel (meer) is. Dit kan zijn metaal, plastic, stof of een natuurlijke bron zoals gras, aarde of takjes.

Een probleem voor het baasje, maar een nog groter probleem voor de hond!!

Oorzaken

Wanneer een hond dingen opeet, kan dit verschillende redenen hebben. Om sommige van jullie lezers enigszins gerust te stellen:

Niet alles wat een hond opeet is te wijten aan Pica, gelukkig maar! Sommige honden vinden het eten van (menselijk of dierlijk) afval zoals brood of ontlasting een heerlijke delicatesse. Je kunt dit vervelend, onhygiënisch of zelf gevaarlijk vinden. Ik begrijp waarom mensen zich hier aan storen of zorgen over maken. Het is vies en kan een risico zijn voor de gezondheid van je dier. Toch is dit in de meeste gevallen heel normaal gewoonweg omdat het lekker voor hun is. Verorberd je hond af en toe wat van de straat en vind je dat vervelend of écht gevaarlijk?? Dan kunnen de adviezen uit dit artikel je wel helpen bij dit probleem!

Je spreekt wel van pica als er sprake is van:

Een fysieke (vaak medisch) of gedragsmatige (vaal psychisch) stoornis – wat leidt tot dwangmatig (obsessief) en repeterend (steeds terugkerend) eetgedrag. Dit kan ook een combinatie van beide zijn.

Er zijn dus diverse oorzaken die kunnen leiden tot dit gedrag. Op sommige hebben we invloed, op andere niet. Om met pica om te gaan is het belangrijk om te begrijpen waar dit gedrag vandaan komt. En in veel gevallen begint dit bij een prille begin.

To be contined!

Dit artikel is geschreven door hondengedragstherapeut Inna Dirkse-Burmensky. Het overnemen van de inhoud zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.

In dit artikel

Contact