Veelgestelde vragen (FAQ)

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur me gerust een bericht!

Kan ik je bellen?

Vanwege mijn werkzaamheden ben ik telefonisch alleen op afspraak bereikbaar. Gebruik daarom mijn ‘contactformulier’ om contact met mij op te nemen. Meestal neem ik binnen één werkdag contact met je op.

Kan ieder probleem bij jou terecht voor begeleiding?

Ja, iedereen is welkom, ongeacht de grootte, leeftijd of het ras van de hond! Wel is er een mogelijkheid dat de begeleiding van jouw hond behandeld moet worden vanuit verschillende invalswegen. Is er bijvoorbeeld vermoeden van pijn? Dan kan ik je doorverwijzen naar de dierenarts.

Wat doet een hondengedragstherapeut precies?

Een kynologisch gedragstherapeut helpt hondengezinnen bij het voorkomen en oplossen van gedragsproblemen van de hond. Door middel van gerichte begeleiding en training wordt er gewerkt aan het verbeteren van de communicatie tussen mens en hond. Het uiteindelijke doel is het creëren van een gezonde, harmonieuze relatie waarbij beide zich prettig voelen in hun dagelijkse leven. Dit wordt bereikt door het identificeren van de onderliggende oorzaken van het gedrag en het toepassen van passende management- en trainingstechnieken die het welzijn van de hond bevorderen.

Hoe herken ik een geaccrediteerde hondengedragstherapeut?

Een geaccrediteerde hondengedragstherapeut heeft een goede, erkende opleiding gevolgd en kijkt naar het complete plaatje van de hond, inclusief omgevingsfactoren, welzijn, emoties, gezondheid, voeding, gedragsgeschiedenis en gezinssituatie. Ze passen de nieuwste inzichten uit de gedragswetenschap en moderne trainingstechnieken toe en blijven up-to-date door regelmatige bijscholingen en vervolgopleidingen. 

Is één consult genoeg om het gedragsprobleem van mijn hond op te lossen?

Dat kan, maar hangt af van verschillende factoren en kan per situatie verschillen. Je kunt altijd contact met me opnemen of je vrijblijvend inschrijven voor een intake om meer te weten over jullie specifieke situatie.

Het is inmiddels drie dagen geleden sinds mijn bericht en ik heb nog geen reactie ontvangen. Wat nu?

Je ontvangt normaal gesproken binnen 24 uur een antwoord op werkdagen. Als je na drie dagen nog niets hebt gehoord, controleer dan of mijn reactie in je spamfolder terecht is gekomen. Anders kun je proberen je bericht opnieuw te sturen naar info@kynolexis.nl.

Hoe lang duurt een afspraak?

Eerste online consult duurt 60 tot 75 minuten, terwijl een huisbezoek uit kan lopen tot 1,5 tot 2 uur. 

Een vervolgafspraak wordt gerekend per half uur tegen een voordelig prijs. Indien jullie langere begeleiding nodig hebben, dan kunnen we de begeleiding op maat verlengen.

Waar ben jij in gespecialiseerd?

Dankzij mijn gedegen opleiding en ervaring, waaronder bij Kynologisch Kenniscentrum Annorlunda en Amazing Animal Minds, behandel ik een breed scala aan gedragsproblemen. Ik heb mij gespecialiseerd in agressie, (vuurwerk)angst, verlatingsangst, puppy-coaching & stressmanagement.

Welke methode hanteer jij in de gedragsbegeleiding?

Ik gebruik een combinatie van methoden zoals operante en klassieke conditionering, die wetenschappelijk bewezen zijn. Het welzijn van de hond en een goede relatie tussen hond en eigenaar staan altijd voorop. Ik werk diagnostisch om een effectief behandelplan op te stellen, gebaseerd op de specifieke behoeften van de hond.

Waar ligt jouw focus tijdens training?

Mijn focus ligt op het welzijn van de hond en het versterken van de band tussen hond en gezin, met een diervriendelijke, effectieve en vooral praktisch uitvoerbare aanpak!

In welke plaatsen kom je aan huis?

Ik werk in Zuid-Holland (Zuid), Noord-Brabant en een deel van Zeeland, maar in overleg zijn er ook mogelijkheden buiten dit gebied?

Drechtsteden en omgeving: Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, etc.

Woon je verder weg en wil je mijn begeleiding inschakelen? Geen probleem, ik help je graag!

Kan ik betalen in termijnen?

Jazeker! Je kunt een consult in twee termijnen betalen. Hiervoor reken ik een extra administratieve bijdrage van €5 per factuur of automatische incasso. Tijdens de eerste termijn vindt het consult plaats en ontvang je managementadviezen om te voorkomen dat het probleem verergert of aanhoudt.
Let op: Wegens misbruik wordt het trainingsplan pas verstuurd na ontvangst van de tweede termijn. Wil je het gedrag van je hond met training kunnen veranderen? Dan heb je het trainingsplan nodig.

Stap 1: ga naar de boekingspagina

Via deze link kun je naar de boekingspagina gaan. Lees het reserveringsbeleid en klik dan op oké.
De voorpagina ziet er als volgt uit:

Stap 2: kies een dienst

De 2de stap is het kiezen van een dienst. Boek je voor het eerst een afspraak, dan heb je de keuze uit:

  • Telefonische kennismaking
  • Eerste huisbezoek

Stap 3: Kies de trainer

Klik in deze stap op de trainer/ GT
Klik op mijn naam INNA DIRKSE om verder te gaan:

Stap 4: Extra boeking

Wil je al bij voorbaat een extra boeking maken; bijvoorbeeld een adviesgesprek of adviesconsult reserveren? Vink deze dan aan.
Klik op SLA OVER om deze stap over te slaan:

 

Stap 5: Kies een gewenste datum en tijd

Kies hier een gewenste datum en tijd door eerst op de datum te klikken, en daarna op een tijdsvlak. Houd bij het boeken van een afspraak rekening met de reistijd en jouw agenda. Het is mogelijk dat ik wegens de reistijd, plaats of afstand de afspraak moet vervroegen of naar een (andere) latere tijdstip moet verplaatsen. Hiervoor neem ik contact met je op.

Stap 6: Maak een profiel aan

Nu maak je een nieuw profiel aan (als je dit al eerder hebt gedaan, klik dan op aanmelden).
Met je persoonlijke profiel kun je later nieuwe afspraken erbij boeken of je gemaakte afspraken beheren.

Vul hier je naam, e-mail en een wachtwoord in, en klik op maak een nieuw profiel aan.

Stap 7: Boek je afspraak!

Vul hier de rest van je gegevens in. Selecteer, ik ga akkoord. En klik vervolgens op BOEK.

Let op: Alle velden zijn verplicht om in te vullen.

Je boeking is succesvol zodra je op BOEK drukt! Ik krijg een e-mail met je verzoek tot een afspraak.

Waar kan ik mij aanmelden?

Wil jij ook lekker aan de slag met je hond? Aarzel dan vooral niet om je aan te melden, want ik help jullie graag! Via de (oranje) knop AFSPRAAK MAKEN kun je jouw hond aanmelden om direct aan de slag te gaan. Meestal stuur ik je binnen 1 werkdag de vragenlijst gedragsformulier nog naar je toe!

kan ik jou bellen?

Overdag heb ik mijn aandacht bij de eigenaren en honden die ik op dat moment aan het begeleiden ben. Ik ben daardoor telefonisch minder goed bereikbaar voor vragen. Dit is de reden waarom ik overdag de telefoon vaak niet opneem. Als je mij laat weten dat je mij graag telefonisch wil spreken, meld je dan aan voor een telefonische kennismaking of stuur mij dan een (Whats)bericht via de contactpagina. Dan probeer ik jouw bericht diezelfde werkdag nog te beantwoorden.

Ik wil eerst kennismaken. Kan dat?

Jazeker! Voor zij, die om welke reden dan ook, nog twijfelen of mijn aanbod bij hen past heb ik altijd eerst een gratis telefonisch kennismakingsgesprek. Via een van deze zal ik al je vragen (over mijn werkwijze en/of ik jouw hond kan helpen) beantwoorden.

Het gratis gesprek is echter geen vervanging van een adviesgesprek, adviesconsult of training. Ik zal mijn aanbod toelichten in relatie tot het gedrag van je hond, maar het gratis gesprek  biedt niet de tijd om je van inhoudelijk advies te voorzien. Voordat ik dit überhaupt kan, heb ik (veel) meer informatie nodig over de gedragshistorie van je hond. Wat ik wel bied is een inschatting op basis van mijn kennis en ervaring over honden met soortgelijk probleemgedrag, zodat jij niet voor onnodige verrassingen komt te staan.

Hoe werkt de betaling?

Wanneer je een dienst boekt, dan ga je ook een betalingsverplichting aan (lees de algemene voorwaarden voor meer informatie).

Ruim voor het gedragsconsult (of voordat je start met de privélessen), ontvang je een factuur met betaalverzoek. De factuur bevestigt je hiermee je gemaakte afspraak.

Bekijk hier de inhoud en voorwaarden van onze gedragstherapie/privétrainingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bij een langlopend traject (langer dan 3 maanden) is betalen in twee termijnen mogelijk. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.

Heb je vragen over betalingen, stuur me dan even een bericht.

Bereken je reiskosten?

De tarieven zijn:

  • Inclusief reiskosten binnen de gemeente Dordrecht
  • Hierbuiten: €0,39 reiskostenvergoeding per kilometer, heen en terug vanaf postcode 3328 (bron Google Maps)
  • Exclusief tolkosten en/of parkeerkosten via Park Mobile App. Wil je gebruik maken van een eigen bezoekersparkeervergunning, dan verzoek ik om dit bij je aanmelding te vermelden!

Alle prijzen zijn inclusief BTW.

hoe kan ik een afspraak annuleren of verzetten?

Annuleren of verzetten van de afspraak kan via een:

  • WhatsApp bericht
  • E-mail
  • Telefoon: door te bellen naar +31(0)623674935. Bij geen gehoor gelieve alsnog een (whatsApp)bericht te sturen of een voicemail-bericht in te spreken. 

Een afspraak kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 48 uur voorafgaande afspraak:

  • Voor een nieuwe klant wordt bij het niet of te laat afzeggen van de afspraak 30% van de consultprijs in rekening gebracht.
  • En bij een lopend traject vervalt de afspraak/training, zonder goede reden voor annuleren, volledig.
  • Bij een annulering ontvang je binnen 7 werkdagen het betaalde bedrag (minus annuleringskosten) retour op je rekening.

Ik bied geen recht op restitutie als het bericht van annuleren niet tijdig bij mij bekend is geraakt (bijv. door technische storing).

Wat is het verschil tussen een online adviesgesprek en een adviesconsult aan huis?

  • Een online adviesgesprek is geschikt voor ongewenst gedrag dat zich nog niet heeft ontwikkeld tot een groot probleem, maar waar jij of je hond al wel hinder door ervaart. De adviezen uit dit gesprek helpen je voorkomen dát wat je hond doet zich nog verder vormt tot probleemgedrag. De insteek van dit gesprek is jou adviezen geven over hoe jij dit tijdig het ongewenste gedrag van je hond kan ombuigen.
  • Gedragsconsult: In dit consult analyseer ik de kern waaruit het probleemgedrag van je hond is ontstaan. Ook leg ik meteen de basisprincipes van therapie en training uit. Voor enkelvoudige probleemsituaties of mensen met ’trainingservaring’ is een los consult of het First Life Skills-traject vaak voldoende. Met het daaruit voortkomende adviesrapport ga jij zelfstandig aan de slag met training.

Het online adviesgesprek is geen huisbezoek, maar wel een gesprek van 1 uur via videobellen (bijv. Skype, Messenger, Zoom, Microsoft Teams). In dit gesprek bied ik informatie om (potentiële) problemen in de toekomst te voorkomen, wanneer je niet goed weet wat te doen of waar te beginnen. Tegelijkertijd kan ik mijn kennis en werkwijze met je delen. Dit gesprek is tevens zeer geschikt om kennis op te doen over hondengedrag en lichaamstaal.

Het online adviesgesprek is echter geen vervanging van een adviesconsult of training. Ik zal tips aanbieden die in relatie staan tot het gedrag van je hond, maar in deze optie zit geen (uitgebreide) gedragsanalyse van je hond. Weet dus dat tijdens dit gesprek het niet meteen mogelijk is om een diagnose te stellen, en kan ik helaas niet voor meerdere probleemsituaties van gericht advies voorzien. Indien van toepassing zal ik dit direct tijdens het gesprek ook duidelijk aangeven wanneer het gesprek hiertoe leidt. Desondanks kan ik wel waardevolle inzichten en algemene preventie adviezen met je delen.
Wil je meer dan alleen preventief advies, dus echt werken naar een oplossing wanneer er al sprake is van een probleem? Kies dan voor een gedragstherapie trajecten. Besluit je tijdens het adviesgesprek of een los adviesconsult om verder te gaan, dan wordt de helft van het adviesgesprek (€35) en/of het losse gedragsconsult (89,50); eenmalig in mindering gebracht.

wat zijn jouw tarieven?

Op de website staan alle informatie over de tarieven. Wil je hierover meer weten kijk dan hier naar de desbtreffende pagina.

Is een afspraak ook 's avonds of in het weekend mogelijk? Ik werk namelijk doordeweeks.

Dit lijkt mij logisch dat je niet tijdens je werk een afspraak met mij kunt inplannen. Toch wil ik vertellen dat wat ik doe, ook mijn werk is. Je begrijpt hopelijk wel dat het voor mij geen optie is om zowel overdag als ’s avonds én in het weekend te moeten werken. Al zou ik graag willen dat dit mogelijk was, ook ik moet zorgen voor onze hond(en), ons gezin, en heb ook mijn rust op tijd nodig. Ik doe regelmatig bijscholing en ook nog niet-hond gerelateerde hobby’s (voor mij is dit pianospelen, sporten, high-tea’en met vriendinnen of bordspellen spelen voor ontspanning).

Ook merk ik dat honden (met name pups) in de avond vaak te moe zijn om nog te trainen. Daarom train ik het liefst in de ochtend en middag. Op zaterdagmiddag plan ik (als het weer dit in de week niet toeliet) de gemiste trainingen van die week in. Dit is echter meer een uitzondering, dan een regel.
Inderdaad, ik vraag wat flexibiliteit van je. Maar een (half)uurtje per week doordeweeks, dat moet lukken toch? Ergens een beetje met de planning schuiven zodat ik jullie kan helpen, is de flexibiliteit die ik vraag. Een consult of adviesgesprek in de avond is mogelijk, hier vraag ik echter een avondtoelage voor van 35 euro per afspraak.

Ben je wel bekend met het ras van mijn hond?

Er zijn meer dan 350 hondenrassen erkend door de FCI, en ook nog daarbuiten. In de ruim 8 jaar ervaring dat ik mensen en hun hond begeleid, zowel privé- als in groepslessen, heb ik (heel) veel rassen en verschillende mixen op les gehad. Door geaccrediteerde opleiding, gecertificeerde bijscholing en (zelf)studie ben ik op de hoogte van alle rasspecifieke kenmerken, van de meeste hondenrasgroepen. Voor elke deskundige hondenprofessional geldt, komt er een ‘nieuw’ ras(specifiek) op ons pad, dan zullen wij ons ook daarin gaan verdiepen. Een goed opgeleide deskundige zal eventueel ook toegeven wanneer een specifiek ras (of probleemgedrag) niet in zijn kennis of ervaring ligt. Doet deze situatie zich voor, dan zal ik binnen mijn netwerk doorverwijzen naar een geschikte collega(specialist), zodat ook jij met jouw hond geholpen wordt.

Hoe oud moet mijn hond zijn voor gedragstherapie?

Individuele begeleiding of gedragstherapie is geschikt voor iedere hond, van iedere leeftijd. Leeftijd is namelijk niet van belang als jij een probleem (het liefst) wil voorkomen of als op zoek bent naar een oplossing voor gedrag dat zich al tot probleemgedrag heeft gevormd. Sterker nog, een puppyconsult, adviesgesprek of een gedragsconsult is heel geschikt voor ‘puppyperikelen’ bij je thuis. Denk bijvoorbeeld het alleen zijn opbouwen, puppy-bijten, onzindelijkheid, blaffen naar bezoek, verzorgingshandelingen, enzovoort. Loop je dus (al) tegen wat dingentjes aan, dan is het fijn om hier samen met een specialist naar te te kijken, zodat jij jouw pup hier goed in kunt gaan begeleiden.

welke werkwijze hanteert kynolexis?

Je gaat onder mijn begeleiding bewuste(re) keuzes maken voor jezelf en je hond op het gebied van gedrag, opvoeding en training. Ik werk aan vertrouwen, veiligheid en begrip voor een fijne samenwerking tussen jou en je hond. Een prettigere manier van samenleven dus voor een welzijnsverbeterende verandering!

In alles wat ik doe staat het welzijn van mens en dier centraal. Het aanbod begeleidt vanuit de behoeften van de hond, maar ik vergeet de mens achter de hond ook zeker niet! Omdat het totale plaatje zorgt voor een beter resultaat, stuur ik jou om het gedrag van je hond positief te beïnvloeden. Wat ik hierin het mooist vindt, is dat jij je hond écht leert begrijpen, en daarnaast ook vaardigheden gaat ontwikkelen om met zijn of haar gedrag om te gaan. In 5 stappen kun jij je hond leren ‘begeleiden’ tot Super Hond!

 

Hoe vaak moet ik trainen?

Een (jonge) hond weerbaar maken voor de maatschappij kost veel tijd. In de eerste 2-3 jaar van een hondenleven ben je al gauw een aantal uren per dag met je hond bezig. Deze uren omvat het uitlaten, samen met je hond spelen, activiteiten verrichten zoals bijv. speuren, je hond ergens mee naartoe nemen (de dierenarts), zorg en aandacht geven, etc.

Ik vertel altijd dat management de snelweg naar verandering is. Dit kan ook een ‘lange’ weg zijn, maar je bent wel het ‘snelst’ op weg naar verandering. Training, daar zit (voor de meeste eigenaren) de meest langdurige tijd in. Om ander gedrag aan te leren ben je gemiddeld:

  • 3 tot 5 keer daags in training met een,
  • 8 tot 10 herhalingen per keer (oftewel: 3-5 keer daags 1 tot 3 minuten per sessie) met een,
  • gemiddelde van 4 tot 6 weken voordat je (blijvende) verandering ziet.
  • Al bij al zou dit betekenen dat je minstens enkele weken zo’n 15 minuten per dag (wel verspreid) investeert aan trainingssessies – buiten de managementtraining (EHAP) om, wanneer een probleemsituatie zich dan voordoet.

Hoe lang duurt het voordat ik verandering zie?

Wanneer een hond probleemgedrag vertoont spelen er vele factoren die bepalen hoe lang je bezig ben met het veranderen van dit probleem. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Hoe lang speelt het probleem al?
  • Wat is de motivatie van de hond?
  • Kun je de probleemsituaties goed ontwijken in tijden van training?
  • Spelen er factoren mee waar je geen invloed op hebt?
  • Etc.

Om een advies te doen slagen is het van belang om alle adviezen op te volgen. Communicatie, transparantie en therapiegetrouw zijn, zijn elementen die ontzettend belangrijk zijn om advies te doen slagen!

Welke garantie geef jij?

In mijn werkwijze zul je veel leren over je hond, waarom hij doet wat hij doet en hoe we dit kunnen veranderen. Ik werk volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en gebruik geen dwang en angst voor het ombuigen van gedrag. We gaan op zoek naar wat jou hond motiveert en dit gebruiken we om tot gedragsverandering te komen. Ik kijk naar het totaalplaatje zodat we niet aan het gedrag van je hond alleen werken, maar juist aan de onderliggende oorzaak (denk aan verveling, frustratie, angst, pijn, etc.) 

Het liefst wil ik dan ook dat je z.s.m. hulp inschakelt van een deskundige, die samen met je werk naar een oplossing. Hoe langer je hiermee wacht (zelfs maar 1 maand) hoe eerder het probleemgedrag de kans krijgt om te slijten tot een gewoonte. Gewoonte gedrag is in verhouding veel moeilijker om te veranderen dan gedrag dat plots is ontstaan. Dit is geen garantie, maar wel gebaseerd op de wetenschap en ervaring. Hoe snel en in welke volledigheid een probleem zich oplost, is helaas gebonden aan enkele voorwaarden, daarom kan ik  geen garantie geven op de uitkomst van de begeleiding. Hieraan zijn te veel factoren gebonden die invloed hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe lang geleden (welke leeftijd) het probleemgedrag al is ontstaan.
  • Welke ras-specifieke (karakter)kenmerken een hond heeft.
  • Hoeveel en hoe vaak de hond succes ervaart met het gedrag?
  • Spelen er invloeden in de honds omgeving van buitenaf, die niet te beïnvloeden zijn ?
  • Heeft de hond medische oorzaken die het gedrag beïnvloeden?
  • Hoeveel tijd investeert een eigenaar in de aanpak?
  • Hoe goed en met welke regelmaat zet een eigenaar de gegeven adviezen in.
  • Kortom; er zijn invloeden waar KynoLexis géén invloed op heeft. Daarom kun je (als een gerespecteerd deskundige) geen garantie geven op het te behalen resultaat.

Geef ik dan helemaal geen resultaat? Uiteraard nee. Op zijn minst kun jij en je hond een positieve verandering ervaren in het leven, mits je met mijn gegeven adviezen concreet aan de slag gaat.

Wat is het verschil tussen gedragstherapie en een groepscursus op een hondenschool?

Het in huis verwelkomen van een hond is een voorrecht maar kan ook een hele uitdaging zijn. Dit betekent dat de opvoeding van een hond niet altijd vanzelfsprekend gaat. We moeten tegemoetkomen aan zijn fysieke en emotionele behoeftes, óók als blijkt dat onze behoeftes of wensen niet altijd op een dezelfde lijn van onze hond blijkt te zijn.

Bij de meeste groepscursussen ligt de nadruk op het doen van oefeningen zoals zit, lig, naast, volgen, apporteren, etc. Het doel van deze oefeningen geeft echter aan een eigenaar vaak een onterecht gevoel van controle op het gedrag van de hond.

Ik vertel hier wel nadrukkelijk bij dat dit niet bij alle hondenscholen zo is. De wetenschap gaat vooruit, en zo de kennis en werkwijzen ook.

Toch zal een groepscursus, probleemgedrag van een hond, dat thuis voorkomt, niet het probleem voor de hond verhelpen. Met therapie en training pak je wel de specifieke de probleemsituaties van de hond aan. Dit gaat meer de diepte in en zijn gericht op de motivatie voor het gedrag van de hond. Je leert je hond op een fijne, ontspannen en geleidelijk opbouwende manier met zijn of haar probleemsituaties omgaan zónder het verlies van aandacht voor de behoeften van het individu.

Waar kan ik vragen stellen tijdens ons traject?

Afhankelijk van het pakket dat jij kiest is het mogelijk om tussen de lessen door via WhatsApp of het digitale progressiekaart.

Krijg jij tijdens jullie traject vragen over gedrag wat niet tijdens het consult ter sprake is gekomen, dan kan ik deze waarschijnlijk enkel na een telefonisch consult (of vervolgconsult) bij de behandeling betrekken. Dit is niet bij alle vragen zo, maar weet dat deze mogelijkheid er is.

Waarom geef je alleen individuele begeleiding?

Zodat alle aandacht naar jou en jouw hond gaat. Dit biedt, in mijn ervaring, het meeste succes. Elk mens (maar ook hond) heeft eigen behoeftes, kennis, leerervaring, vragen en bezorgdheden. Wanneer er sprake is van probleemgedrag, dan wil je eerst tot de kern van een situatie gaan. Dit kan vrijwel niet in groep. Het opbouwen van vertrouwen en aanleren van ander gedrag heeft een rustige en veilige omgeving nodig. Een hond die bijvoorbeeld bang is voor andere honden en daarom uitvalt, zal zich vanaf het eerste moment niet veilig voelen in de nabijheid van andere honden in een groepscursus. Dit heeft dus direct invloed op zijn leervermogen. De kans dat het probleem door een ‘verkeerd’ samengevoegde groep groter wordt is helaas aanzienlijk. Met privélessen kan je hond (maar ook zijn mens) leren op eigen tempo. Van daaruit kun je dus een betere basis goed uitbouwen naar moeilijkere situaties.

Is de begeleiding voor iedereen geschikt?

Voor je hond zal de begeleiding zeer waarschijnlijk aanslaan. Op zijn minst zorgen voor een positieve welzijnsverandering. Dit vraagt natuurlijk wél inzet, overtuiging en doorzetting van jou.

Ik kan de mens achter de hond helaas niet helpen als:

  • De visie en werkwijze van mij niet bij hun overtuigingen en wensen aansluit
  • Als die vindt dat het probleemgedrag van de hond alleen met oefeningen (zit, lig, af, etc.) te verhelpen is
  • Van mening is dat een hond MOET luisteren en zich moet aanpassen aan hún leven. En hierbij dus voorbijgaat aan de behoeften van de hond
  • Als die vindt (of denkt te weten) dat dominantie de reden is voor het gedrag van een hond. En niet openstaat om hier anders naar te kijken
  • Als die vindt dat een pup binnen enkele dagen, weken, een paar maanden alles moet kennen. En ook alles doet
  • Als die hulpmiddelen wilt gebruiken, die (fysiek) schadelijk zijn voor de hond (slippende halsband of lijn kort achter de oren/ hoog in de nek, prikbanden, elektrische stroom, schrik banden, slaan of schoppen, enz.)
  • Als het niet mogelijk is om (op zijn minst) enkele uurtjes per week vrij te maken voor inlezen, managen en oefenen, dus werken naar verandering
  • Als die iemand niet wil kijken naar zijn of haar eigen aandeel in de omgang met de hond, en welke invloed deze heeft. Zo accepteer ik geen mishandeling naar de hond tijdens mijn aanwezigheid.

mijn hond wordt met individuele lessen toch niet sociaal naar soortgenoten of andere mensen?

Met individuele lessen pak je gerichter het (probleem)gedrag van een hond aan. Je biedt hiermee de gelegenheid om op het individuele tempo te werken. Werken naar groepslessen kan hier een onderdeel van zijn. Het is echter een misvatting om te denken dat een hond ‘sociaal’ wordt van een enkel uurtje les per week op de hondenschool. Dat lijkt een goede keuze maar deze setting (en tijdsduur) blijft voor vele honden (en met name jonge honden zoals pups en pubers) veel te hoog gegrepen. Door de vele afleidingen die daar zijn, leren honden vaak gedrag wat de meeste eigenaren dus niet willen. Prikkelbaarheid is daar het grootste voorbeeld van. Dit is een reactie-stijl (bijv. druk heen en weer lopen, piepen, blaffen, in de lijn, kleding of handen bijten, (veel) plassen of ontlasten, etc.) op prikkels uit de directe omgeving. Daarbij wordt de reactie (dus het gedrag van de hond) heftiger bij meer en langdurigere aan deze prikkels. Het is een vorm van (psychische) lichtgeraaktheid. Als er herhaaldelijke, storende blootstelling van prikkels ontstaat, dan kan dit zelfs leiden tot bijv. uitvallen, angst voor (harde) geluiden of andere sociale prikkels.

Socialiseren gaat vooral over de contacten die je hond dagelijks in jullie omgeving heeft. Met privélessen pak je dus dát meteen aan. Voor puppy’s die bij ons begeleiding hebben organiseren wij af en toe een sociale les waarin we met andere ‘sociale’ volwassen honden pups (en eigenaar) uitleg voorzien in wat sociaal gedrag bij honden inhoudt. Een onbekende (volwassen) hond die (een pup) direct bij eerste ontmoeting ‘op plaats zet’ is dat vaak niet. Er wordt in deze lessen gekeken en geleerd wat de spelstijlen zijn van jouw hond zodat jij in de thuisomgeving ook goed kunt begeleiden.

Hoeveel lessen zijn genoeg om mijn hond verder te begeleiden?

Met de nazorg houd ik een gemiddelde bij over de vooruitgang van voorgaande klanten. Hoeveel lessen en begeleiding een klant nodig heeft, dat verschilt veelal. Voor hoeveel probleemgedrag wenst de eigenaar een oplossing? Is het de eerste hond? Hoe snel leert het duo. Enzovoort.

Mijn ervaring leert dat:

  • First Life Skills: ik je de basis kan aanleren, als je al enige ervaring met therapie of training hebt, zodat je met een geruster hart in de praktijksituaties aan de slag kunt gaan.
  • Basic Life Skills: Jou met een vervolgconsult en net iets meer ondersteuning, met jou in de praktijk kan oefenen.
  • Complete Life skills: In 6 opeenvolgende lessen kan ik je de theorie en oefeningen aanleren, om met enkele praktijkvoorbeelden in de probleemsituaties samen met jou te oefenen.

Het is natuurlijk mogelijk dat dit gemiddelde niet voor jou of je hond voldoende is. Ik maak het daarom altijd mogelijk om aansluitend een losse les of extra strip van privélessen (4x) bij te boeken. Lessen bijboeken kan doorgaan zolang jij de begeleiding wenst.

Mag de rest van mijn gezin mee komen kijken of meedoen?

Ik juich het toe dat iedereen binnen het gezin (dus ook de kinderen) op een goede manier begeleid wordt in de omgang met de hond. Mijn adviezen richten zich dan ook op het hele gezin. Toch is hondengedrag waar risico achter schuilt NIET voor kinderen geschikt om hiermee om te gaan. Of kinderen met de training kunnen helpen is daarom deels afhankelijk van welk gedrag de hond vertoont, en welke risico’s hieraan gebonden zijn. Mijn ervaring is ook dan kinderen dit vaak niet zo boeiend vinden, waardoor zij zich kunnen gaan vervelen. Lesgeven aan kinderen is echt wat anders dan jou leren hoe je met het (probleem)gedrag van je hond om kunt gaan. Pas als je dit zelf onder de knie hebt, kun je (bij sommige probleemsituaties) de kennis doorgeven aan de kinderen. Het is fijner voor hen om dit samen met jou thuis te doen.
Het vraagt voor een (jonge) hond veel om te leren. De hond krijgt dan al veel indrukken te verwerken. Ik vind het belangrijk dat de hond in onze aanwezigheid zich rustig, ontspannen en veilig voelt.
Bij meerdere kinderen kan bij onze aanwezigheid oneindigheid ontstaan (bijv. wie mag als eerste oefenen met de hond). Dit hoort er natuurlijk bij, maar is wel vervelend en kan grote invloed hebben op de concentratie van de hond. De aandacht die je voor je hond (en de oefeningen) moet hebben is al intensief. Ruziemakende kinderen kan het lastig maken om je aandacht te verdelen over je hond én je kinderen. Ook zal dit tijd wegnemen van onze les en dat is zonde.

Ik vraag daarom aan ouders om goed te overwegen welke meerwaarde de aanwezigheid van de kinderen op dat moment heeft.

Er zijn mogelijkheden om kind-hond specifieke lessen te volgen. Dit valt echter buiten onze gedragstherapie. Wil je hier meer over weten informeer dan naar de mogelijkheden.

Contact