Help je hond bij uitvallen, agressie of reactiviteit

Wil jij het uitvallen van je hond verminderen?

Doet jouw hond dit?

Is jouw hond volledig gefocust zodra hij een andere hond, persoon, auto of een fietser ziet? Blaft, gromt of snauwt jouw hond naar passanten, zodra zij passeren? Is geen enkele wandeling meer ontspannen te noemen, en begin je met tegenzin aan je wandeling? Heeft jouw hond naar jou of iemand uit het gezin gegromd of zelfs gebeten, totaal uit het niets, terwijl die bijvoorbeeld op de bank lag of tijdens het aanraken?

Uitvallen naar prikkels kan verschillende doelen hebben; van het creëren van meer afstand tussen de hond en zijn omgeving, verjagen, intimideren of het tot stilstand brengen van de ander. Honden die overmatig veel stress ervaren, kunnen lastig zijn voor zichzelf en hun omgeving. 

Als je denkt dat je hond hulp nodig heeft, scrol dan verder op deze pagina voor meer informatie!

Doet jouw hond dit ook?

✅ Weigeren om mee te lopen (bevriezen of platliggen), zodra een auto, hond, fiets of persoon in zicht komt.

✅ Voortdurend de omgeving scannen, zodra je één voet buitenzet.

✅ Hysterisch worden, als er een auto of een fietser aan komt rijden.

✅ Trekken aan de lijn?

✅ Zich niet af laten leiden, als een prikkel dichtbij komt.

✅ Grommen, snauwen of wegvluchten wanneer jij of gezinsleden benaderen, aaien of aan willen lijnen?

✅ Najagen van auto’s, fietsers, scooters of andere prikkels?

wil jij verandering in het gedrag van je hond?

Is geen enkele wandeling meer ontspannen of is het vertrouwen in jouw hond weg?

jouw hond is niet de enige!

Heb je wel eens opgemerkt hoeveel honden blaffen, grommen of gespannen raken naar voorbijgangers op straat of bij bepaalde gebeurtenissen zoals aanlijnen of benaderen wanneer zij een kauwbotje in hun bezit hebben? Dat aantal is best hoog, en dat komt omdat er diverse oorzaken zijn zoals angst, opwinding, frustratie en stress die veroorzaakt wordt door pijn of een anticipatie een negatieve gebeurtenis. 

Reactief gedrag, ten opzichte van bijvoorbeeld auto’s, kan ook verschillende doelen hebben, waarbij bij sommige honden de motivatie eigenlijk is om de beweging, van de auto, te controleren en mogelijk zelfs te stoppen. Het doel is dus niet altijd hetzelfde. 

het gedrag zegt niets over de persoonlijkheid van je hond!

Het allerbelangrijkste om te weten is dat het meeste uitval- of reactieve gedrag gedreven wordt uit een negatieve emotie of motivatie (angst- of frustratie). Het gedrag wat hinderlijk is, zegt dus iets over wat je hond voelt en doet, en zegt niets over wie de persoonlijkheid van jouw hond is! Al is er een kleine kanttekening, dat de ene hond door zijn genetische aanleg of karakter meer aanleg heeft dan een ander.

Enkel de genen en het karakter van je hond, zijn echter niet de enige factoren die het gedrag veroorzaken, wat vaak nog wel eens wordt beweerd. Meestal neemt dit gedrag toe omdat de hond leert dat de prikkel of de gebeurtenis weg gaat of stopt, wat maakt dat de hond zijn ervaring succesvol is.

Wil je succesvol dit probleemgedrag verminderen, dan is het cruciaal om de onderliggende motivatie van je hond te begrijpen!

het verdwijnt echter niet vanzelf!

Als je denkt of hoopt dat het vanzelf overgaat, dan moet ik je teleurstellen. Bij herhaling kan reactief gedrag verergeren met de tijd of soms omslaan naar extreme vormen. 

De beste manier om je hond ander gedrag aan te leren, is door je hond gecontroleerd en geleidelijk bloot te stellen aan de prikkels en situatie waar de hond bezorgt of gefrustreerd voor is. Dit proces kost tijd, vereist kennis en vervangen van de eerdere opgedane succeservaringen door neutrale of positieve ervaringen, welke uiteindelijk het gedragspatroon van je hond kan veranderen.

Het begint bij een gedegen vooronderzoek, zodat ik je de kennis en handvaten kan leren die je nodig hebt; om terug de controle te nemen op het gedrag van je hond, zodat je weet wat je kunt doen om escalatie te voorkomen.

In mijn werkwijze combineer ik theorie en praktijk, om je te motiveren naar je eigen keuzes te kijken en handelen. Hoe jij kijkt naar je hond en ervoor kiest om uitvallen met behulp van een stappenplan te verminderen, hoe minder vaak het uitvallen voorkomt. 

Wil jij het welzijn van je hond verbeteren?

Streef samen met mij naar het verkrijgen van controle over de stressvolle situaties!

lees hier verhalen van hen die jou voor zijn geweest

kijken naar en bewerken van het geheel!

Je zult ook ontdekken waarom het soms nodig is om verder te kijken dan je neus lang is als je wilt begrijpen hoe je je hond het beste kunt helpen. 

Ik richt me op de behoeften van zowel de hond als de eigenaar om doelen te bereiken en wat ervoor nodig is om de omgeving veilig te houden. Want een ding is zeker, bij gebrek aan kennis of onnadenkendheid kan reactief gedrag incidenten veroorzaken. 

Mijn begeleiding omvat niet alleen het begrijpen van het gedrag van je hond, ik kijk ook naar de impact die het op de omgeving heeft. Er is dus een mogelijkheid dat ik je adviezen geef om de veiligheid te waarborgen voor jou, je hond en anderen!

samenwerken

Ben jij bereid om:

Je hond tussen de sessies door niet bloot te stellen aan stressvolle situaties? Je zult tijdelijk alternatieve oplossingen moeten vinden afhankelijk van hoe je woont, zoals bijv. wandelen in industriegebied, op andere tijden, rijden naar een opener gebied. 

Je te houden aan trainingsschema’s en adviezen? Dit betekent dat je je hond minstens 3-4 dagen per week moet trainen, telkens gedurende 15 tot 30 minuten verspreid over de dag. Het is ook belangrijk om alle andere gegeven adviezen op te volgen!

Een (mobiele) action camera te gebruiken? Om het gedrag van je hond te analyseren en de voortgang bij te houden, is het nodig om een camera te gebruiken die je via je telefoon kunt bedienen en die opneemt.

✅ De voortgang dagelijks bij te houden? Om progressie op te volgen moet je de vooruitgang van elke oefensessie van je hond stap-voor-stap vastleggen in een online trainings- of videodagboek.

Heb jij het in je om:

Je 100% in te zetten voor je hond? Het veranderen vergt constante inzet van jou voor je hond.

Te veranderen of aan te passen aan de behoeftes van je hond? Door onwetendheid kan er nog wel eens voorbij gegaan worden aan de behoeftes van een hond. Durf jij het aan om dit anders te doen?

Geduldig te zijn? Besef dat grote veranderingen vaak pas na 6-12 maanden zichtbaar zijn.

Invloedrijk te zijn? Soms moet je duidelijk zijn naar je omgeving en goede afspraken maken met het gezin bijvoorbeeld over dat de hond ruimte wilt.

Je hond echt te helpen zijn reactieve gedrag te overwinnen? Ben je gemotiveerd om intensief aan de slag te gaan en begrip te hebben voor de gevoelens van je hond?

Is "ja" jouw antwoord op bovenstaande?

Zorg dat ook jij invloed krijgt op het gedrag van je hond!

hoe ik je vanuit mijn unieke aanpak kan helpen!

Als je op zoek bent naar een oplossing voor het gedrag van je hond, dan ben je bij mij: expert in uitvalgedrag & stressmanagement bij honden aan het juist adres! Het is belangrijk om te investeren in de gezondheid en het welzijn van je hond. Het kan variëren afhankelijk van hoe groot het probleem is, maar in de basis kan een traject onder meer bestaan uit:

✅Onze sessies: Deze kunnen variëren van een los consult tot meerdere sessies, waar meerdere, kortere, sessies vaak wel de voorkeur heeft om stapsgewijs met het probleem aan de slag te gaan.

✅ Trainingsprogramma’s: Deze kunnen variëren van individuele sessies tot groepstrainingen, afhankelijk van de behoeften van je hond.

✅ Eventuele aanvullende therapieën: gezondheidsonderzoek, aanvullende therapieën (bijv. medicatie, voeding, etc.)

 Mentorschap & follow-ups: Het werk, dat investeer jij bij je thuis, wanneer je tussen onze sessies door aan de slag moet gaan. Ik ben je mentor die je helpt ondersteunt in het proces doormiddel van online nazorg tussen onze sessies door!

Badge website

ook ik liep tegen problemen aan...

Mijn kruising Friese stabij, witte herder Kira was een zekere hond, die door angst & pijn gedreven werd tot uitvallen. Zeker in haar gedrag, maar angstig voor wat de andere hond zou kunnen doen. Dit kwam door een nare ervaring met andere honden tijdens de wandeling. Ik wist toen nog niet hoe ik haar goed kon begeleiden met haar gedrag, Maar ik ging op zoek naar hulp wat mij hierbij kon helpen. Eerst ging dat verkeerd, we kwamen bij iemand terecht die haar wilde onderdrukken. Gelukkig kwam ik snel tot de conclusie dat dit niet de goeie weg voor ons was, en lukte het redelijk om andere honden te ontwijken. Want hielde we maar genoeg afstand, dan was er ook geen uitvalgedrag. In het begin was die afstand redelijk klein, maar hij werd steeds groter door de correcties die ik toepaste en naarmate haar (fysieke) problemen toenamen.
We konden niet meer doen wat we graag deden, samen op pad. Telkens was ik op mijn hoede, wat zou ze doen als we een andere hond tegenkwamen. Wandelen werd ondragelijk, ik keek er telkens tegen op.

met kira ontdekte ik hoe het anders kon!

Onder begeleiding van CBATI – BAT trainingen, volgde ik tegelijkertijd mijn opleiding tot hondengedragstherapeut. Gaande weg in het proces leerde ik alles wat ik moest weten om Kira te helpen, en het resultaat was dat Kira en ik zelfs deel konden nemen aan trainingen op de cursus of tijdens de wandelingen honden konden passeren op enige gepaste afstanden van minstens 4-5 meter. Je zou denken, dan loop je toch nog met een boog om andere honden heen, en ja dat klopt. Loslopen op kort dan deze afstand passeren zat er niet meer in, maar door mijn keuzes om de wandelingen aan te passen en de manier van begeleiden, het uitvallen dus óók niet meer. 😉 

Inmiddels is Kira overleden, maar dankzij haar weet ik hoe groot de impact kan zijn als je hond uitval, reactief is naar passanten of agressie inzet naar mijzelf (want ja, dit was ook resultaat van alle spanningen die zij voorheen meemaakte omdat ik eerst het pad naar correcties verkoos). Zij heeft mij geleerd hoe ik haar emoties positief moest veranderen, waardoor ik het probleem voor haar én mijzelf kon verminderen.

Ben je klaar voor iets nieuws?

Heb je interesse in mijn begeleiding? Laten we dan een kennismakingsgesprek inplannen!

Veelgestelde vragen (FAQ)

Heb je vragen? Controleer hieronder of jouw vraag wordt beantwoord. Als dat niet het geval is, sta ik klaar om te helpen via mijn contactformulier.

Wat is in het traject inbegrepen?

In elk individueel traject beoordelen we eerst welk probleem (of andere problemen) jouw hond heeft, dit met behulp van een vragenlijst en video’s. Ik vraag je dus om video’s te maken van het gedrag van je hond in verschillende situaties.

Deze informatie zal ik gebruiken om mijn plan van aanpak voor jouw hond voor te bereiden, en daarna zullen we starten met het eerste consult waarin we al deze informatie doornemen. In korte- en lange termijndoelen leg ik uit welke stappen jij gaat ondernemen, vertel ik alle praktische dingen en kun je mij alle vragen stellen die je hebt.

Vervolgens plannen we de volgende sessies in en ontvang je (iedere werkdag) een trainingsopdracht via een deelbare google spreadsheet. Je vult de voortgang van je hond elke dag in, zodat ik de training van je hond op kan volgen en feedback aan je kan geven. We zullen binnen het traject 1-op-1 online coaching sessies hebben, en je ontvangt meer essentiële informatie via e-mail met tekst, video’s en een werkboek.

Afhankelijk van het traject wat jij kiest, kun je tussendoor ook al je vragen stellen via WhatsApp. Ik probeer vragen binnen 24 uur te beantwoorden.

Hoe lang duurt het om het probleem van mijn hond op te lossen?

In de meeste gevallen duurt het tussen de 6 tot soms zelf 12 maanden om een gewenst trainingsdoel te bereiken. Je kunt kiezen tussen begeleiden van enkele weken tot maanden. Elk traject biedt een uitstekende basis om je trainingen voor stress gerelateerde problemen te starten. Spelen er ook andere problemen die aandacht vereist? Dan kan het in de basis langer duren dan wanneer je enkel moet trainen op een eenvoudig probleem.

Is betalen in termijnen mogelijk?

Ja, je kunt maandelijks een factuur ontvangen. Hier zitten geen extra kosten aan verbonden, zolang je betaalt binnen factuurdatum.

Met welk traject heb ik genoeg?

Daar komen we vaak tijdens de eerste les al wel achter. In de eerste 4 sessies krijg je al zoveel tips & adviezen dat je al een enorme verandering merkt als je deze ook daadwerkelijk doorvoert. In sommigen gevallen spelen er meerdere problemen en dan zijn extra sessies of feedback nodig.

Met welke gedragsproblemen kan ik bij jou terecht?

Ik kan je met heel veel gedragsproblemen met jouw hond helpen. Mijn expertise ligt bij honden die blaffen of explosief reageren aan de lijn bij het wandelen. Hulpvragen uit het verleden waarbij ik mensen heb geholpen zijn ook bijvoorbeeld:

✅ honden die veel blaffen binnen

✅ honden die visite lastig vinden

✅ honden die niet kunnen loslopen

✅ honden die binnen erg onrustig zijn

✅ honden die agressie inzetten

✅ honden die (zeer) angstig of onrustig zijn
✅ honden die problemen ondervinden met het alleen zijn

✅ honden die stress ervaren tijdens het autorijden

✅ Samenwonende honden, die problemen ondervinden met elkaar

Twijfel je of ik je kan helpen? Neem dan even contact op.

Wat is jouw werkgebied?

Ik werk vanuit Dordrecht in de Drechtsteden e.o., tot aan een reisafstand van maximaal 1 uur aanrijdtijd. Ik kom bij je thuis zonder extra kosten in de regio van Dordrecht. Veel hulpvragen kan ik ook online oppakken. Woon je buiten mijn werkgebied, informeer dan ook zeker naar de mogelijkheden!

Reiskosten & betalen

De betaling dient vooraf van de afspraak (of na de sessie) voldaan te worden met behulp van internetbankieren óf een betaalverzoek (“Tikkie”), conform de algemene voorwaarden. 

Contant betalen is helaas niet mogelijk.

De reiskosten worden berekend vanaf de (stand)plaats met de kortste reisafstand tot jouw adres.

De reiskosten bestaan uit de volgende delen:

  • Kilometervergoeding: €0,39 incl. BTW per km voor een retourreis vanaf postcode 3328LK (Dordrecht). Woon je binnen de gemeente Dordrecht, dan rekening ik geen reiskosten aan.
  • Eventuele parkeerkosten
Op welke dagen kan ik de trainingen volgen?

Privéhondentraining en consulten zijn te boeken op maandag tot vrijdag tussen 9:00 en 13.00 of 14:00 en 16:00 uur. Deze lesplekken kun je in overleg met mij afspreken. Les krijgen op zaterdag is in overleg ook mogelijk, mits daar plek voor is. We maken via WhatsApp een planning samen.

Hoe verschilt jouw aanpak met die van andere?

Heel vaak richt een andere benadering zich alleen op de symptomen van het gedrag wat wij als probleem ervaren, terwijl ik werk op een laag (of meerdere lagen) die dieper gaan om het echte probleem aan te pakken. Zo zijn er veel honden met probleemgedrag, die ook problemen ervaren op andere gebieden (denk bijvoorbeeld aan angst voor vreemde geluiden). Ook die pakken we, zover mogelijk, aan. Dit is niet alleen effectiever, maar zorgt ook voor dat het welzijn van je hond verbetert.

De investering is mij te duur, is er een alternatief?

In mijn trajecten zitten veel van waarde en ook veel werktijd. Mijn uitgebreide trajecten bieden niet alleen een gedegen gedragsonderzoek en persoonlijke begeleiding, maar ook (dagelijkse) opdrachten en feedback om je voortgang te ondersteunen. Je leert principes van hoe honden leren en over gedragsproblemen, je ontvangt ook waardevolle kennis over lichaamstaal en gedrag bij honden om je hond te helpen, zodat je mijn aanpak ook beter begrijpt. Dit alles resulteert in de beste uitkomsten voor jou en je hond.

Ik ben ervan overtuigd dat mijn trajecten een goed prijs-kwaliteitsverhouding heeft, maar als je toch minder uit wil geven, dan bied ik ook enkel een opstartgesprek met een gestandaardiseerd trainingsplan aan. Hiermee krijg je geen op maat gemaakte behandeling, extra sessies of de mogelijkheid om vragen te stellen.

Dit opstartgesprek kost eenmalig 250 euro.

Na 2 tot 4 weken evalueren we via een 15 minuten belafspraak of het opstartgesprek aan je verwachtingen heeft voldaan. Dit stelt je in staat om het traject te kiezen dat het beste aansluit bij jouw behoeften en die van je hond.

Indien wenselijk, bied ik je de mogelijkheid om na dit gesprek over te stappen naar een ander traject, met een eenmalige korting:

  • First Life Skills (15% korting op het totaalbedrag)
  • Complete Life Skills (20% korting op het totaalbedrag)
  • Advanced Life Skills (25% korting op het totaalbedrag).
Wat als ik meer begeleiding nodig heb na het einde van het traject?

Een traject kun je altijd verlengen al voor een bedrag van 275 euro per maand, welke nog 2 extra vervolgconsulten en de voortzetting van de (dagelijkse) trainingsopdrachten omvat.

Als je het lange termijntraject kiest, dan kun je ervan uitgaan dat je alle kennis hebt voor het verhelpen van het probleem van je hond en ben ik ervan overtuigd dat je zonder mij door kunt gaan. Misschien voel je je nu nog wat onzeker over wat jij kunt bereiken, maar dit zal veranderen tijdens de sessies in het traject!

Kies je het langlopende traject, dan heb je na voltooiing van het traject nog steeds recht op één extra sessie van 30 minuten per maand. Ik zal je dus ook na voltooiing van dit traject coachen totdat je je doelen hebt bereikt. Dit geeft je gemoedsrust dat je hulp kunt krijgen als er later iets in je persoonlijke omstandigheden verandert, en zal ik je ondersteuning bieden om weer op het goed spoor te blijven. Uiteraard is het aan jou om mij z.s.m. hiervan op de hoogte te stellen door een e-mail of WhatsApp te sturen.

Contact