Bij een test hoort namelijk een valide testresultaat te zijn, echter zal ik een pup niet ‘over zijn grenzen heen’ testen, zoals je dat bij een volwassen hond soms wél moet.
De puppy-gedragsobservatie helpt jou als fokker bepalen of een puppy wel bij het nieuwe gezin, dat jij daarvoor in gedachten had, ook daadwerkelijk als individu zich kan ontplooien tot een fijne huishond. Er is natuurlijk geen goed of fout gedrag. Het is geen strijd noch een examen, maar vooral een gedragsobservatie van elke pup individueel om zo je pupkoper van een weloverwogen plaatsingskeuze te kunnen voorzien!
De observatie-onderdelen zijn gericht op mensgerichtheid, het karakter, de mate van het herstelvermogen na een schrikreactie en zelfredzaamheid in een lastige situatie, de bereidheid tot (samen)werken, bereidheid om te volgen, bijtdrempel, jachtinstinct, en nog zoveel meer. Alle informatie bij elkaar geeft een goed beeld van wie je pup op dát moment is, en wat de (genetische) aanleg uit die pup te bieden heeft. Vaak zal dit beeld, het beeld dat jij al van de pup hebt, het grootste deel wel bevestigen. Maar soms kun je tijdens het testen ineens toch wat onverwachte kanten van de pup zien.
Opvoeding en socialisatie spelen een belangrijke rol bij het gedrag wat de pup als volwassen hond uiteindelijk kan laten zien. De gedragsobservatie laat zien hoe de karaktereigenschappen van de pup (genetisch) in aanleg zijn. Immers richt de focus zich op aangeboren gedrag en niet op aangeleerd gedrag.
In overleg met de fokker (en afhankelijk van het nest/het ras) wordt een keuze gemaakt voor de onderdelen waarop de puppy’s geobserveerd worden.
Met iedere pup apart kijk ik naar hoe de pup zich in het algemeen gedraagt en hoe hij/zij op verschillende situaties, prikkels en (fysieke) handelingen reageert. Net als bij mensen, worden bij pups het gedrag aangestuurd door emotionele systemen. Toch kunnen de reacties verschillen door de grenzen van het ras/type en karakter.
Iedere observatie duurt zo’n 15 minuten en gebeurt op een plek of ruimte waar de pup nog nooit eerder is geweest. Dit kan zijn in een (met hekjes) afgesloten deel van de tuin of een kamer in het huis. Alle puppy’s volgen elkaar na elkaar op. Aan het begin (of soms het eind) observeer ik daarna hoe ze zich weer gedrag in het nest. Als de observaties langer duren, dan raken de puppy’s overprikkeld of worden zij moe. En een slapende pup, tjah ook leuk om naar te kijken hoor! Want goed herstel is ook belangrijk. Ik probeer hier dan ook rekening mee te houden. Toch kan ik weinig testen op zo’n moment. 😉