In de omgang met puppy-probleemgedrag raken puppy-eigenaren zeer snel in een negatieve spiraal. Het negatieve, vaak voor ons onprettige of zelfs onveilige gedrag, roept veel frustratie, angst of boosheid met zich mee. Als er niets gedaan wordt aan de onderliggende oorzaken van puppy-probleemgedrag, dan zal het probleem zich verder ontwikkelen tot een gewoonte, en worden de problemen voor jou en je pup alsmaar groter.
Maak jij je (elke dag) zorgen over het gedrag van je opgroeiende pup, twijfel hier dan niet over - want jouw zorgen zijn meestal terecht! Probleemgedrag bij honden kan heel wat stress veroorzaken voor mens en dier, maar dus vooral ook voor de pup zelf.
Bij het niet tijdig ingrijpen kunnen de gevolgen voor de (sociale) groei van een pup naar volwassen hond erg groot zijn. Wanneer probleemgedrag maar op zijn beloop gaat, dan heeft de pup (en eigenaar) in zijn of haar degelijks leven hier erg veel last van.
Probleemgedrag dat niet wordt aangepakt kan bijvoorbeeld leiden tot frustratie, conflictsituaties en angst, wat op zich weer negatief invloed kan hebben op ontwikkeling van een pup tot volwassen hond. Negeren we het bestaan van probleemsituaties, dan ontstaat er in de meeste gevallen overlast en tast dit het welzijn voor de hond (en mens) aan. Door de leerervaringen, die meestal dus negatief zijn, wordt het voor een opgroeiende pup lastiger om op een aangename, zelfs conflict vermijdende of (meer) zelf oplossend vermogen met probleemsituaties om te gaan.