als ervaringsdeskundige naar...

Gediplomeerd gedragstherapeut voor honden!

Hoi, mijn naam is Inna Dirkse, gedragstherapeut voor honden & coach voor mensen zoals jij, die problemen ervaren met het gedrag van hun hond.

Ik heb met succes gewerkt met diverse rassen en gedragsproblemen. Mijn benadering is gebaseerd op positieve versterking en begrip voor de individuele behoeften van gezinshonden. Ik ben o.a. NVGH gecertificeerd en blijf mijn kennis voortdurend uitbreiden om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de hondengedrag en training.

Op foto zie je mijn hond Kira († sept. 2019), ons geliefde hondenmeisje waar mijn carrière als hondengedragstherapeut mee begon…

Kira

Zij kwam ''onbevangen'' in ons leven totdat het noodlot toesloeg...

Kira was een fantastische, ‘’one of a kind’’ pup. Met 9 weken werd zij al zindelijk, ze liep ons altijd vrolijk en ontspannen achterna en kon perfect aan de lijn en loslopen. Een onbevangen en open pup die zich ontwikkelde tot een vriendelijke hond naar iedereen.

En toen veranderde er een hoop…

Tijdens een wandeling in het bos werd zij als pup door een stel honden vastgegrepen, welke van hun erf waren ontsnapt. Dat liet haar en bij mijzelf een enorm indruk na. Fysiek viel de schade, godzijdank, goed mee. Op wat schrammen, blauwe plekken en een verwonding aan haar pootje na was zij ongedeerd. Het kon erger, zo dacht ik op een later moment. 

Maar de opluchting was van korte duur, want haar gedrag daarentegen sloeg wel 180 graden om. Er was na dit incident geen wandeling meer of zij blafte, gromde of viel uit naar alle honden die wij tijdens de wandeling tegenkwamen.

er werd ons door een ''hondencoach'' verteld, dat Kira met haar gedrag andere honden probeerde te ‘’domineren’’.

En ja, een andere verklaring kon ik niet bedenken destijds, dus op advies ging ik haar corrigeren zodra zij ook maar een moment van mij zijde afweek, fixeerde naar een andere hond of begon te blaffen zodra zij een hond op afstand zag. Ik werd strengen en harder, want eigenlijk moest ik toch echt weer de regie in handen nemen.

Voor een tijdje was dit dé oplossing voor haar gedrag naar andere honden aan de lijn, maar toch was er van echte verbetering weinig sprake, want na enkele weken namen er nog meer problemen toe. Kira werd onzindelijk, ze kon opeens niet meer alleen zijn, werd ziek (wilde niet meer eten) en liep onregelmatig soms minutenlang heen en weer te ijsberen en blaffen, zonder dat wij echt een idee hadden waarom. Maar daar bleef het niet bij, behalve naar honden begon zij ook uit te vallen naar mensen en kinderen. Ik deed alles tot op detail (want ja, eenmaal als ik overtuigd ben dan ga ik door vuur) wat mij werd geadviseerd. En toch liepen de problemen uit de hand – toen pas kwam bij mij de vraag – waarom?

Ik ging het internet afspeuren (deed ik dat maar eerst) en toen kwam ik artikelen tegen van een plaatselijke hondenschool waar ik mij en Kira opgaf voor een cursus. Al direct na de eerste les kwam de instructeur naar mij toe en zei; ‘’Ik kan jullie niet helpen.’’ Daar schrok ik ontzettend van en liep met tranen het veld af. Gelukkig, nam later de instructeur nog contact met mij op voor een verwijzing naar een hondengedragsdeskundig die dat wél kon.

mijn opleidingen

De investering die ons leven positief deed veranderen...

Na ongeveer 1 jaar, toen ik al gestart was met de opleiding tot hondengedragstherapeut en met de gedragscursus BAT; gegeven door Monique Bladder en Erice Bokelmann – kon ik met trots zeggen dat het gedrag van Kira ingrijpend veranderde. Werd zij van alle problemen vrij, nee. Haar angst voor de benadering van andere honden zat diep, en daar was haar persoonlijke grens. Dus hier moest ik nog steeds heel doelbewust mee omgaan. Loslopen in een losloopgebied dat zat er voor haar en ons niet meer in.
Was haar welzijn verbetert? Absoluut! En dat was niet alles, het mooiste doel welke ik met heb kunnen bereiken is dat al haar bijkomende problemen wel verdwenen en ik kon ook aangelijnd wandelen én trainen in een groep honden zonder dat zij uitviel.

Neem het van een ''ervaringsdeskundige'' aan, het kan echt anders!

Het belangrijkste wat ik geleerd heb van Kira, is dat ik leerde hoe wij haar konden begeleiden, waarom zij alle problemen had en welke hulp wij haar konden bieden op de momenten wanneer zij het moeilijk kreeg.

Wat ik voorheen bij Kira deed (het gedrag met o.a. correcties, intimidatie en pijnprikkels willen onderdrukken), was eigenlijk vooral een manier om ‘’goed te praten’’ waar ik van baalde en waar wij als hondeneigenaar faalde. Eerlijk en vriendelijk ten opzichte van Kira was dat natuurlijk niet! En ja, toen kreeg ik pas echt een klap in mijn gezicht van voren. 

Ik weet dus hoe het voelt om advies te krijgen en dingen te doen die elkaar, maar vooral in je gevoel, tegenspreken, waardoor je niet meer ziet waar het belangrijkste zich bevindt. En dat belangrijkste werd toch echt het om te kiezen voor het welzijn van mijn hond. Kira had er niet gekozen om zo’n nare ervaringen op te doen, noch zou zij kiezen voor haar angst en problemen die zij had.

En dat doet jouw hond ook niet…

Om die reden wil ik andere eigenaren correct informeren en ook kritisch leren denken, welke de kans tot het verergeren (of ontstaan) van probleemgedrag te verkleinen. Mijn belangrijkste doelstelling is het welzijn van zowel dieren als mensen verbeteren, al is het maar door al mijn ervaring met je te delen.

Het is tijd dat er aandacht komt voor welzijnsverbetering voor mens én dier! Dit konden wij bereiken door een streep te zetten door de schaamte, onmacht, het verdriet, de angst én schuldgevoelen – die wij door de gedragsproblemen van Kira ervaarden (maar vooral door ons zelven 😉).

En zit jij met zo’n probleem? Dan help ik je graag daarbij. 

Waar kan ik mee helpen?

wie ik ben als persoon...

Mijn omgeving omschrijft mij als...

Een gevoelsmens, doorzetter, rechtvaardig maar rechtdoorzee. Oftewel, als het moet, dan neem ik mij geen blad voor de mond. En eigenlijk klopt dit wel, soms wat onsubtiel, maar wel met goed hart – zal ik je vertellen wat ik denk wat er nodig is om je hond te helpen. Zelfs als dit een boodschap of informatie is die je liever niet ontvangt.

Toen ik terecht kwam bij de trainer die, waarbij ik het idee had, ook zo werkte, dacht ik de persoon te hebben gevonden. Maar wat ik mistte, was dat zij ook empathisch om wilde gaan met mijn hond Kira… En dat bleef knagen. Zo vond ik het niet eerlijk dat mijn probleem werd verholpen, maar dat haar problemen dus groter werden omdat zij, zo bleek later, onbegrepen werd. Domineren, nee dat was niet aan de orde, angst en pijn bleek het achteraf te zijn. Dus zo kwam ik tot de conclusie dat het anders moest, ik moest wat anders doen en leren om haar te helpen. En zo deed ik!

Humor, daar beschik ik niet over. Althans, zo vind ik :’)

Al zal er zo nu en dan een grappige vergelijking vallen, iemand pesten beledigen of bewust pijn doen gaat tegen mijn gevoel in. Is mijn leven dan alleen maar negativiteit, nee natuurlijk niet. Maar de kunst om over dingen leuke grapjes te vertellen, zit zo niet in mijn aard. 

In de tijd die ik over heb, hou ik ervan om met mijn gezin erop uit te gaan, koffie te drinken of bordspellen te spelen bij vrienden maar ook om gezellig onder een dekentje op de bank te kruipen en te kijken naar een serie of film.

Bij uitjes ben je mijn aandacht kwijt, zodra ik een hond opmerk of trek je juist mijn aandacht als je wat te vertellen hebt over jouw hond. Al is het zo nu en dan ook fijn om even niet met honden bezig te hoeven zijn. 😉 Om die reden heb ik ook dus ook andere bezigheden waar ik graag over vertel: Mijn (pas ontdekte) hobby is pianospelen, naar (klassieke) concerten of optredens te gaan, muziek beluisteren of het lezen van een leuke fantasy boekenserie. Best ”gewoontjes”, niet?

Toch ben ik ook van dingen anders doen en stevig doorpakken, daar waar dat wenselijk is.

Tot recent, ving ik honden op die nergens anders terecht konden door hun gedrag, bijvoorbeeld omdat zij niet alleen konden zijn.

mijn honden

Aramis & Mirai

Zoals jullie misschien opmerkte, is Kira niet meer in ons midden. Toch wordt ons leven nog steeds verrijkt met onze andere (Tamaskan) honden: Aramis en zijn dochter Mirai

Ik vind het heel leuk om alle stappen in de ontwikkeling van m’n dieren te zien. Ondanks dat ik in de theorie veel kennis met mij meedraag over opvoeden, trainen en gedragsproblemen aanpakken, ervaar ik in de praktijk dat het proces nog best een hele uitdaging kan zijn. Ik gebruik veel principes van het beloningsgericht begeleiden en begrenzen, en ik vind het super gaaf om nu zelf elke dag te ervaren hoe goed dat werkt. 

Op foto Aramis als pup met zijn moeder Lupa

wat nog meer?

Zie je die kleine gup? Dat is aramis!

In 2019 is Aramis ons gezin komen verrijken. Hij is een heerlijke rustige, maar toch ook actieve en verdraagzame gup.

Hij houdt van (fysieke) aandacht, contact en samenwerking. Jong, oud, nieuw, hij is graag bij je met zijn open karakter naar mens en dier. Elke dag genieten wij van zijn wil om te ondernemen, maar toch rustige, misschien zelfs ‘luie’, aard in huis.  Als hij echter eenmaal het teken voor actie krijgt – dan staat hij als eerste vooraan. Met Aramis heb ik het ‘hondensteppen’ ontdekt. Hij vindt het feestje om in groep te steppen.

Aramis is een Tamaskan ‘outcross’: een mix Zwitserse witte Herder, Malamute, husky.

online activiteiten

Waar je mij ook tegen kunt komen is in de Doet ie anders Nooit! Club: over honden en hun (probleem)gedrag van collega hondengedragsspecialist Monique Bladder. Hierin help ik het Monique en haar Team Doet ie Anders Nooit bij het inhoudelijk beantwoorden en modereren van hulpvragen.

meisje, Noa en mijn hobby's

Ook thuis ben ik in de weer met dieren. Onze poezendames Noä en meisje zijn al op leeftijd, maar verrijken onze leven elke dag met liefde, knuffels en humor.

In mijn vrije tijd geniet ik van een leuke  serie (op Netflix, met een extra voorliefde voor Aziatische genre).

Door Corona ben ik gestart piano spelen. Inmiddels heeft het ‘toetsenvirus’ mij overgenomen.

samenwerken

het aanbod

Wat mag je van mij verwachten...

Met KynoLexis probeer ik mij te onderscheiden van andere, door te werken aan het probleem op basis van moderne, wetenschappelijk onderbouwde kennis en methodieken. Via de onderstaande button kun je een overzicht van mijn gevolgde opleidingen, accreditaties en samenwerkingen vinden.

Je ontvangt niet alleen maar mijn kennis en ervaring, maar ook mijn passie voor dierenwelzijn. Met mijn ‘’eigen(wijze)’’, unieke rugzak probeer ik jou kennis te laten maken met gedragsveranderingen zonder pijn, schrik of intimidatie. Hond- en mensvriendelijke dus.

Met een grote portie ‘’love, understanding & cookies’’ kom ik aanzetten, de dingen waarmee jij  het gedrag van je hond kunt veranderen. Een perfecte gedragsverandering kan ik je niet garanderen, want er zijn vele oorzaken achter probleemgedrag, sommige die we niet kunnen beïnvloeden, én jij bent diegene die aan de verandering moet werken. 😉

Heb jij vragen voor mij?

Stuur me gerust een berichtje!

Contact