gedragsconsult

Het doel? Jij wordt dé specialist over het gedrag van jouw hond!

Ervaar jij problemen in de dagelijkse omgang van je hond? Dan kan dit een behoorlijke impact hebben op je leven. Droom jij er ook van om dit veranderen? Dan zullen we eerst moeten onderzoeken naar waar het probleem vandaan komt. Het doel van een gedragsconsult is om te boordelen waarom je hond dát ene doet en wat er gedaan kan worden om het te veranderen. 

Aan alleen symptoombestrijding of onderdrukking doe ik niet. Ik bekijk eerst naar hoe jouw hond zich in het dagelijkse leven voelt, pas dan werken we echt aan de oorzaak van het probleemgedrag en kunnen we het welzijn van je hond herstellen. Daarmee wordt de kans groter dat het probleem zich ook daadwerkelijk oplost. 

Probleemgedrag aanpakken gaat dus niet om iets afleren, bestraffen of belonen, zodat je hond begrijpt wat jij verwacht. Bij gedragstherapie gaat het over het aanpakken van de ‘’waarom’’ je hond het doet, en het stap voor stap begeleiden van jouw hond om zich weer beter te voelen. Zodoende zal ook jij en je gezin een prettiger ‘’hondenleven’’ beleven 

het vooronderzoek

Een uitgebreid gedragsonderzoek om het gedrag van je hond te beoordelen.

op zoek naar een stappenplan om het probleemgedrag van je hond op te lossen?

Om tot een goed plan van aanpak te komen, stel ik eerst een diagnose vast. Ik verzamel zoveel mogelijk informatie over je hond via een vooronderzoek van de situaties waarin je hond problematisch gedrag vertoont, maar ook van situaties waarin je hond geen problemen heeft. Nu kun je denken, waarom is al deze informatie zo belangrijk? Alle informatie vertelt mij vanuit welke hoek wij je hond het beste kunnen helpen! 

Vaak wordt gedragstherapie verward met trainen. Maar training is maar een deel van de oplossing. Het woordje ‘’therapie’’ staat voor ‘’behandeling’’ of ‘’genezing’’. Dit betekent dat jij en je gezin professioneel worden ondersteund om het herstel van je hond te maximaliseren.

Het uiteindelijke doel van het gedragsconsult is om te bekijken in hoeverre je hond kan functioneren en herstellen, alsook hoe jij als eigenaar je hond daarbij kan helpen.

Hieronder lees je welke stappen hier voor nodig zijn.

Welke info heb ik vooraf van je nodig?

Voorafgaande aan het consult heb ik de volgende informatie van je nodig:

  1. Ingevulde vragenlijst (ik stuur je de vragenlijst na onze telefonische kennismaking via e-mail naar je toe)
  2. Video’s van je hond (de video’s zijn bedoeld om het gedrag van je hond in de thuisomgeving te zien. Je ontvangt in een mail de situaties die ik graag op video wil zien).
  3. Ook vraag ik je een medisch dossier (medische kaart) van je hond bij de dierenarts op te vragen, zodat ik een volledig beeld van je hond heb. Dit omdat de ervaring leert dat een medische factor uit het verleden nog invloed kan hebben op het gedrag nu.


Belangrijk:

Om het gesprek vlot te laten verlopen is het raadzaam om alle informatie tenminste één week voorafgaande het consult op te sturen. Zo heb ik  voldoende tijd om alle informatie te bestuderen.

In dialoog gaan

Na het vooronderzoek worden de mogelijkheden van je hond tijdens het gedragsconsult besproken. De diagnose en het plan van aanpak zijn mede afhankelijk van de mate tot waar jouw hond toe in staat is om te herstellen. Een plan van aanpak verloopt op maat van jouw hond, maar houdt ook rekening met verwachtingen en vooruitzicht.

Tijdens het consult ontvang je al enkele managementadviezen die je direct toe kunt passen in de praktijk.

Welzijnsgericht & veilig werken:

Tijdens het gesprek wordt er zoveel mogelijk gezorgd voor een welzijnsvriendelijke benadering voor jou én je hond. Zorg ervoor dat je hond zich thuis gemakkelijk en comfortabel voelt. Je hond mag zichzelf zijn en loslopen, mits hij geen agressie (grommen en uitvallen) naar bezoekers vertoont. Is dit een van de problematische situaties waarvoor je hulp wilt inschakelen, vermeld dit dat bij je het insturen van je vragenlijst. Om de mogelijkheden te bespreken, bel ik dan in de week voorafgaande het consult

Voor mijn werk maak ik gebruik van mijn laptop. Het zou fijn zijn mocht u een vrije stopcontact willen voorzien aan de eettafel, zodat ik kan opladen indien nodig.

Ik vertel je meer over hondentaal en training- en therapiemethodes die vrij zijn van intimidatie, pijn en schrik.

Je ontvangt (praktische) adviezen die je helpen om het gedrag van je hond te veranderen, zowel tijdens het huisbezoek en in het plan van aanpak.

Waar vindt het consult plaatst?

Bij je thuis of (in sommige gevallen) online. We bespreken dit tijdens de kennismaking.

Na het consult begint het echte werk!

Op basis van wat wij besproken hebben tijdens het consult ga ik thuis voor jullie aan de slag. Het plan van aanpak ontvang je (meestal binnen enkele werkdagen) via een adviesrapport op mail. 

Plan van aanpak

Om nieuw ''gewoontegedrag'' te ontwikkelen hebben honden nood aan een ‘’context’’ waarin zij zich veilig voelen en in staat zijn om te herstellen. Van daaruit kunnen ze stappen (leren) zetten om nieuw gedrag aan te leren. Dit allemaal zal in het plan van aanpak verwerkt worden. Afhankelijk van de situatie is er een mogelijkheid dat het plan van aanpak opgedeeld wordt in wekelijkse opdrachten, zodat de informatie overzichtelijk blijft.

Het wordt dus hard werken! Houd er zeker rekening mee dat je in de eerste weken na ons gesprek zo'n 3-4 uurtjes per week minimaal besteed om te werken naar een oplossing. 

Training en nazorg

Sommige probleemgedrag vergt veel tijd en aandacht van zowel jou als mij. Moeilijke, langlopende problemen oplossen in 1 sessie, is niet haalbaar en een onrealistische verwachting. Zie jij tegen de training op, dan kun je om vooruitgang te realiseren geholpen worden onder professionele begeleiding naast de therapie. Denk aan extra individuele lessen, een losse sessie of online nazorg.

Soms is er een extra ondersteuning nodig...

In sommige gevallen kan er aan de behandeling medicatie of andere ondersteunende adviezen worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan honden die ondanks goed management onvoldoende kunnen herstellen, of honden waarbij de nazorg aangeeft dat er sprake is van achteruitgang van gedrag. Voor deze honden is er een hoop (meer) nodig om tot herstel te kunnen komen, door bijvoorbeeld medicatie of een medische behandeling in werking te zetten.

wat kun je verwachten?

Aan het maken van een afspraak zitten enkele voorwaarden gebonden voordat wij samen aan de problemen van je hond zullen werken.
Een toverstokje om je hond te veranderen heb ik bijvoorbeeld niet. Beloven dat het ongewenst gedrag van je hond weg zal gaan, dat kan niet. Wel kan ik je helpen het welzijn van je hond te optimaliseren! Daar tegenover staat dat je een goed of slecht resultaat bereikt. Het te behalen resultaat zal afhankelijk zijn van: 

  • Hoe de situatie van je hond ervoor staat
  • Hoe lang het probleemgedrag al aanwezig is
  • Welke invloed de omgeving van de hond op het gedrag heeft
  • Of er medische wat met je hond aan de hand is
  • Hoe de eigenaar met het plan van aanpak aan de slag gaat.

heb jij het in je?

Ik wil graag duidelijk zijn in wat je van mij kunt verwachten en wat ik van jou verwacht. Alleen dan heeft het zin om een consult in te plannen. Maar het kan dus best zijn dat het resultaat niet naar alle tevredenheid is. Ben ik daar eerlijk over, jazeker! Doe ik dit niet, dan kan het verlangen van een eigenaar om alles op te lossen (met bijv. alleen training) nog wel eens zuur uitpakken. Ben jij als mens pas tevreden wanneer jouw hond in staat is om alles precies zo te doen zoals jij verwacht, dan ben je bij mij niet aan het juiste adres. 

Indien bovenstaande werkwijze om wat voor reden niet past bij jou, dan ben ik niet de juiste persoon voor jou en verwijs ik je graag naar een collega. Zie www.nvgh.nl voor een gediplomeerde hondengedragstherapeut bij jou in de buurt.

voor het welbevinden van mens en dier...

Eén ding is zeker! In mijn werkwijze staat het welzijn én de eigenschappen van het individu centraal, dus die van mens én dier. 

Kan jij met behulp van mij leren aanvaarden dat niet alles zomaar oplosbaar is (dus niet alles zonder goede inzet, management en training vanzelf overgaat), dan zal jij perfect aansluiten bij mijn werkwijze. Ik kijk naar het geheel en mijn doel is om het leven van jullie te verbeteren. Maar ik zeg er eerlijk bij, dit zal niet te kostte zijn van het welbevinden je hond.

Wil je graag eerst een korte telefonische kennismaking dan is dat zeker mogelijk. We kunnen dan samen kijken welke vorm van gedragstherapie voor jou en je hond geschikt zal zijn.

contact

kies voor de begeleiding die bij je past!

Er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Twijfel je, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag verder.

Loop jij tegen een enkelvoudig probleem aan? Dan is dit het consult voor jou! Het basis consult is met name geschikt voor beginnende problemen of voor puppy-perikelen of honden jonger dan 6 maand.

In dit consult leer je over de oorzaak van het probleem en ontvang je een plan op maat om het startende ongewenste gedrag van je hond om te buigen. 

Dit consult bevat:

  • Een voorbereidende analyse (vragenlijst & videobeelden)
  • Het consult (1,5 uur)
  • Advies
  • Een plan van aanpak (puntsgewijs) via e-mail
  • Na 14 dagen een belafspraak (ca. 30 min)


Kosten
:
Voor dit consult betaal je 225 euro (exclusief reiskosten; buiten de gemeente Dordrecht).

Loop jij tegen meervoudige problemen aan? Dan is dit consult voor jou! Dit consult is het meest geschikt voor probleemgedrag binnenshuis zoals verlatingsproblemen, agressie naar gezinsleden, angst voor harde geluiden in huis, blaffen, uitvallen naar bezoek of problemen buitenshuis zoals uitvallen, angst of hypergedrag. 

Dit consult bevat:

  • De voorbereidende analyse
  • Het consult (ca. 2 uur)
  • Advies
  • Plan van aanpak via mail
  • 6 weken online nazorg
  • Een extra belafspraak (45 min)


Kosten:
Voor dit consult betaal je 295 euro (exclusief reiskosten; buiten de gemeente Dordrecht).

Loop je met je hond tegen een heleboel problemen aan en weet je niet waarmee je moet beginnen, maar ben je er wel van overtuigd dat je het beste resultaat mogelijk wil bereiken? Dan is dit consult iets voor jou!

Probleemgedrag kunnen we op korte termijn 'fixen' met bijvoorbeeld management, maar 'de meest volledige verandering' realiseren, die vraagt inzet en tijd!

Dit consult is het meest geschikt voor meervoudig probleemgedrag, zowel binnen als buiten.

Dit consult bevat:

  • De voorbereidende analyse
  • Het consult (ca. 2 uur)
  • Advies
  • Plan van aanpak via mail
  • 6x 30 min videobel moment (1x per week, bijv. om oefeningen of je vragen te bespreken)
  • 6 weken online nazorg


Kosten
:
Voor dit consult betaal je 425 euro (exclusief reiskosten; buiten de gemeente Dordrecht).

In sommige gevallen kunnen we niet alle problemen met dit ene consult oplossen. Spelen er meerdere problemen of problemen zowel binnen als buiten? Of denk jij meer begeleiding nodig te hebben? Houd dan rekening met verlening of bekijk alle mogelijkheden onder training. Ook na het consult help ik je graag om onder begeleiding met de aangeboden adviezen aan de slag te gaan! 

Neem voor meer informatie een kijkje bij een van de individuele Life Skills lessen.

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW
Reiskosten: Dordrecht gratis, daarbuiten €0,39 per km vanaf 3328 LK
Annuleren van een consult kan tot 72 uur van te voren, daarna wordt het consult voor 30% in rekening gebracht.

durf jij een toverbal te zijn voor je hond?

Iemand die zich wil verdiepen in zijn of haar probleemgedrag, en het niet eng vindt om dingen anders te doen, dan andere…

Zie jij jezelf open staan voor nieuwe inzichten en ben je bereid om te leren waarom je hond doet wat hij doet? Ben je iemand die zich niet vast wil houden aan hoe andere probleemgedrag verklaren doormiddel van dominantie, en vind je het net zo belangrijk om het welzijn van je hond naar een hoger niveau te brengen? Ook als dit inhoud dat je op verzoek je hond door een medisch specialist na laat kijken voor een fysieke check-up, indien nodig? Sta je voor de volle 100% open om te kijken naar de unieke emoties en behoeften van jouw hond, en zoek je naar een aanpak met ‘’ballen’’? Als jij op tempo en de behoeften van je hond wilt werken naar een oplossing voor het probleem wat je ervaart, dan ben ik er graag voor jou! Ik ben Inna, gediplomeerd hondengedragstherapeut en ik kan jullie helpen om weer samen te rollen van plezier. 😊

Interesse om met mij samen te werken?

Plan een gratis intakegesprek van 20 min.

Veelgestelde vragen

Hier vind je enkele antwoorden op vragen die ik het meest ontvang over mijn diensten. Als je een vraagt hebt die er niet tussen staat, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.
Ik help je graag verder.

Wanneer moet ik een gedragstherapeut inschakelen voor het probleemgedrag van mijn hond?

Je kunt het beste met een gedragstherapeut gaan werken als de kwaliteit van je dagelijks leven (en van je hond) verminderd is. Dit is wanneer je hond zich niet meer als een ‘normale’ hond kan gedragen of niet meer kan herstellen van de situaties waarin het gedrag zich voordoet, bijvoorbeeld niet alleen kunnen blijven, overmatig angstig en gestrest is, of agressief gedrag vertoont. En dan het liefst zo vroeg mogelijk, zodat erger kan worden voorkomen. Angst of agressie problemen zijn complex, en het is lastig deze op te lossen zonder deskundige hulp. In sommige gevallen kan de verkeerde aanpak het probleem juist verergeren. En hoe langer je wacht, hoe langer het vaak duurt voordat het probleem is opgelost.

Kan je beloven dat het probleem van mijn hond snel en volledig worden opgelost?

Nee, er zijn geen snelle oplossingen en garanties bieden kan ik niet. Doet iemand anders dit wel, vraag jezelf dan deze vraag? Hoe lang deed jij (of iemand in je omgeving) erover om een dieperliggend probleem op te lossen? Wat had jij daar voor nodig? Was het voldoende om er met iemand over te praten of behoefte jij meer? En is het ook daadwerkelijk opgelost of heb jij (of die persoon) ermee leren omgaan? ”Deskundige” die beloven dat het probleem van je hond binnen slechts één sessie is opgelost, die werken vaak op basis van onderdruking. De problemen lijken dan wel voorbij, waar vaak is dat ten kostte van het welzijn van het dier. Er bestaat nu eenmaal meestal geen hondvriendelijke quick fix die het probleem blijvend voor de hond én de eigenaar oplost, toch niet op basis van compassie en begrip voor de onderliggende emoties van de hond.

Waar kan ik een afspraak maken?

Via de knop CONTACT kun je een afspraak maken. Rechtstreeks in mijn agenda of door een bericht te sturen. Meestal neem ik binnen 1 werkdag contact met je op?

Kan ik jou bellen?

Overdag ben ik telefonisch minder goed bereikbaar voor vragen. Dit is de reden waarom ik overdag de telefoon vaak niet opneem. Als je mij laat weten dat je mij graag telefonisch wil spreken, meld je dan aan voor een telefonische kennismaking of stuur mij dan een (Whats)bericht via de contactpagina. Dan probeer ik jouw bericht diezelfde werkdag nog te beantwoorden.

Ik kan niet doordeweeks. Is een afspraak 's avonds of in het weekend mogelijk?

Mijn werkdagen zijn doordeweeks tussen 9:00 en 18:00 uur (m.u.v. maandag en vrijdag, tussen 13:00 en 16:00 uur voor afspraken buitenshuis). 

In de praktijk merk ik vaak dat honden (met name pups) in de avond vaak te moe zijn om nog te trainen. Daarom train ik het liefst in de ochtend en middag.

Op zaterdagmiddag plan ik de gemiste trainingen van die week in (als het weer dit in de week niet toeliet om te trainen). Dit is echter meer een uitzondering, dan een regel.
Inderdaad, ik vraag dus wat flexibiliteit van je tijdens de week. Maar een (half)uurtje per week doordeweeks, dat moet lukken toch? Ergens een beetje met de planning schuiven zodat ik jullie kan helpen, is de flexibiliteit die ik vraag. 

Een consult of adviesgesprek in de avond is mogelijk, hier vraag ik echter een avondtoelage voor van 35 euro per afspraak (wegens het moeten inschakelen van oppas).

Hoe oud moet mijn hond voor gedragstherapie zijn?

Aan gedragstherapie zit geen leeftijdsgrens gebonden. Leeftijd is namelijk niet van belang als jij een probleem (het liefst) wil voorkomen of als op zoek bent naar een oplossing voor gedrag dat zich al tot een probleem heeft gevormd. Sterker nog, een gedragsconsult is heel geschikt voor ‘puppyperikelen’ bij je thuis. Denk bijvoorbeeld het alleen zijn opbouwen, puppy-bijten, onzindelijkheid, blaffen naar bezoek, verzorgingshandelingen, enzovoort. Loop je dus (al) tegen wat dingentjes aan, dan is het fijn om hier samen met een specialist naar te te kijken, zodat jij jouw pup hier goed in kunt begeleiden.

Welke werkwijze hanteer jij?

In alles wat ik doe staat het welzijn van mens en dier centraal. Het aanbod begeleidt vanuit de behoeften van de hond, maar ik vergeet de mens achter de hond ook zeker niet! Omdat het totale plaatje zorgt voor een beter resultaat, stuur ik jou om het gedrag van je hond positief te beïnvloeden. Wat ik hierin het mooist vindt, is dat jij je hond écht leert begrijpen, en daarnaast ook vaardigheden gaat ontwikkelen om met zijn of haar gedrag om te gaan. In 5 stappen kun jij je hond leren ‘begeleiden’ tot Super Hond!

Ben je wel bekend met het ras van mijn hond?

Er zijn meer dan 350 hondenrassen erkend door de FCI, en ook nog daarbuiten. In de ruim 8 jaar ervaring dat ik mensen en hun hond begeleid, zowel privé- als in groepslessen, heb ik (heel) veel rassen en verschillende mixen op les gehad. Door geaccrediteerde opleiding, gecertificeerde bijscholing en (zelf)studie ben ik op de hoogte van alle rasspecifieke kenmerken, van de meeste hondenrasgroepen. Voor elke deskundige hondenprofessional geldt, komt er een ‘nieuw’ ras(specifiek) op ons pad, dan zullen wij ons ook daarin gaan verdiepen. Een goed opgeleide deskundige zal eventueel ook toegeven wanneer een specifiek ras (of probleemgedrag) niet in zijn kennis of ervaring ligt. Doet deze situatie zich voor, dan zal ik binnen mijn netwerk doorverwijzen naar een geschikte collega(specialist), zodat ook jij met jouw hond geholpen wordt.

Wat kan een welzijnsgerichte aanpak voor mij en mijn hond betekenen?

Je gaat onder mijn begeleiding bewuste(re) keuzes maken voor jezelf en je hond op het gebied van gedrag, opvoeding en training. Ik werk aan vertrouwen, veiligheid en begrip voor een fijne samenwerking tussen jou en je hond. Een prettigere manier van samenleven dus voor een welzijnsverbeterende verandering!

Contact