De Help je uitvallende hond cursus heeft standaard in totaal 7 lessen.
De eerste en de 3de les zijn theorielessen, deze vinden plaats in een ruimte waarin jij, wij en de medecursisten elkaar voor het eerst ontmoeten.
We geven de eerste theorieles aan de hand van een presentatie. Je leert over de oorzaken van uitvallen en agressie, de verschillende emoties die ten grondslag kunnen liggen, hoe je de opbouw kunt herkennen (stresssignalen nog voordat een hond uitvalt), en in hoeverre de leerprincipes meespelen bij het ontstaan én ombuigen van uitvalgedrag.
Tijdens de theorieles wordt thee, koffie of water en een lekkere versnapering voorzien. Tijdens een pauze van ca. 15 minuten kun je ontdekken dat je niet de enige bent met dit probleem.
De eerste theorieles duurt ca. 2-2,5 uur en is zónder hond!
In de éérste praktijkles (met hond) nemen we iedere cursist individueel mee voor de lijnvoeringen die jullie gaan leren beoefenen. We demonstreren de lijnvaardigheden die jullie ter plekke kunnen oefenen op een 'prikkel'. Aan het eind doen we samen een kort vragenrondje.
In de tweede theorieles nemen we je mee in het opbouwen van (nieuwe) wandelroutines, en wat je kunt doen in onverwachte situaties.
De tweede theorieles duur ca. 1,5 uur en is ook zónder hond.
Aan het eind van de tweede theorieles krijg je te horen in welke groep (aan welk duo) we de cursisten hebben toegewezen. Per week zullen de we duo's opnieuw verdelen.
In de daaropvolgende 4 wekelijkse praktijklessen ga jij je hond leren om andere keuzes te maken in het bijzijn van de uitlokkende prikkels. Door te oefenen met lijnvaardigheden, het lezen en herkennen van lichaamstaal en begeleiden naar en bekrachtigen van ander gewenst gedrag. We willen vooral voorkomen dat je hond nieuwe negatieve leerervaringen opdoet, door je hond (uit zichzelf) ''weg te leren'' lopen uit een moeilijke situatie, de triggers te negeren of misschien zelfs weer interessant te vinden.
In de eerste praktijklessen zullen niet alle deelnemers gelijktijdig het veld op gaan. Enkel de duo-deelnemers mogen volgens schema het trainingsveld betreden. Er mogen twee volwassen personen per hond mee het veld op (we raden het ook aan om met zijn tweeën te komen, want vier ogen zien meer dan twee). Onze visie is om in de laatste les allemaal op het veld aanwezig te zijn, dit is een doel die wij echter nooit kunnen garanderen omdat dit afhankelijk zal zijn van de behoeften en vooruitgang van de andere deelnemers.
Bij de cursus speelt veiligheid tijdens de groepslessen een belangrijke rol. We passen duo’s weloverwogen op elkaar aan en jullie trainen ieder apart op een volledig omheind veld onder begeleiding van een instructeur én gedragstherapeut. Alle deelnemers houden hun hond aangelijnd, ook tussen de sessies door. Honden die veel ruimte nodig hebben tot anderen sluiten we voor de cursus in principe dus niet uit. Tijdens de sessies kunnen we met elkaar in verbinding blijven door gebruik te maken van Walkietalkies.
De praktijklessen duren ongeveer 60 minuten. Tijdens het wachten kun je óók veel leren door gedrag van je medecursisten te observeren. Je ontvangt een ‘werkkaart’ waarop je je observaties kunt noteren. Aan het eind van de les bespreken we kort wat we bij elkaar hebben gezien en lever je de kaart weer in. Voel je je om welke reden dan ook niet prettig in deze opstelling, geef het dan bij je aanmelding aan. We willen iedereen de mogelijkheid bieden om te leren, maar niet als iemand zich ergens toe ''gedwongen'' of ''bekeken'' voelt.
De ''geparkeerde'' honden moeten tussen de duo-sessies door dus in de auto wachten totdat zij aan de beurt zijn. We werken met 3 duo’s in één uur; in kleine sessies van ca. 10 tot 15 minuten, dit is voor de meeste honden, de eerste keren, genoeg blootstelling aan de (nieuwe) situatie. Na iedere sessie bespreken we de sessies na. Tijdens de theorieles krijg je meer uitleg over hoe en waar je je auto kunt parkeren. We vragen iedereen om rekening te houden met elkaar bij het parkeren, hou ca. 3 auto lengtes tussen elkaar in. Vind je hond het moeilijk om in de auto te wachten, dan verzoeken we om iemand te regelen (een 2de volwassene) die op je hond kan letten. Reageert je hond ook met uitvallen in de auto naar prikkels daarbuiten, probeer dan je auto op zo’n manier te parkeren (of te voorzien van raamfolie, een kleedje of een bench) wat het zicht naar buiten toe beperkt, om het uitvallen te voorkomen.
Om deel te kunnen nemen is het dus belangrijk dat jouw hond zo ontspannen mogelijk kan wachten in de auto. Heb je hier twijfels over, test dit voor jouw hond voordat je inschrijft uit. Is dit een probleem? Informeer dan naar onze instructies ''alleen in de auto''.
Kinderen (onder de 16 jaar) mogen bij deze cursus niet aanwezig zijn.
Halverwege en aan het eind van de cursus evalueren we (indien gewenst) de voortgang. We bekijken de progressie en de werkpunten voor de rest van de training, en daarna.*
* Na de cursus ben je nog niet klaar. Helaas kun je niet verwachten dat alle uitvalproblemen volledig van de baan zullen zijn. Iedere hond valt om zijn eigen reden uit, en elke hond heeft zijn tijd om nieuw gewoontegedrag te leren, nodig. Hoelang het duurt voordat je hond progressie laat zien is mede afhankelijk van hoe ernstig het uitvalgedrag is, waarom je hond uitvalt en hoe lang geleden het uitvallen is ontstaan. We willen je daarom mededelen dat je ook na de cursus aan de slag moet gaan met al het geleerde uit de cursus.
Voorafgaande de cursus vragen we om het inschrijfformulier in te vullen. De inhoud wordt door ons gebruikt om de veiligheid van alle deelnemers van de cursus te optimaliseren. Honden die in hun verleden iemand hebben verwond, zijn verplicht om een muilkorf te dragen voordat zij het terrein betreden. Het aanleren van een muilkorf kan voor veel rust zorgen, maar ook een positieve gedragsverandering bij de hond teweeg brengen. Eigenlijk raden we muilkorftraining voor iedere hond aan, al is het om een (poging tot) bijtincident te neutraliseren. Is je hond het dragen van een muilkorf niet gewend, neem dan een kijkje bij pakket 2. We kunnen jou hulp aanbieden met instructies, nog voordat je met de cursus aan de slag gaat. We vragen u dus vriendelijk om het inschrijfformulier naar waarheid in te vullen. Alleen dan kunnen we veilig met elkaar werken naar een gedragsverandering!