Help je hond ontspannen bij (vuurwerk)angst, spanning of paniek

Zijn er dingen die voor jouw hond intense stress veroorzaken?

Heeft je hond last van de gevolgen van stress?

Maakt je hond zich zorgen over harde geluiden zoals vuurwerk of onweer, (vreemde) objecten of tijdens de wandeling op straat? Raakt je hond in paniek of volledig overstuur en onbereikbaar bij de komst van visite of tijdens een bezoekje aan de dierenarts? Vertoont je hond overmatige, hyperactiviteit in huis of wanneer jullie de deur uit gaan?

Honden die overmatig veel stress ervaren kunnen lastig zijn voor zichzelf en hun omgeving. 

Als je denkt dat je hond hulp nodig heeft, scrol dan verder op deze pagina voor meer informatie!

Herken jij dit?

✅ Je hond blaft zodra de deurbel gaat.

✅ Je hond panikeert bij harde (vuurwerk)geluiden, verstopt zich onder de tafel of achter de bank.

✅ Je hond trekt hard aan de lijn.

✅ Je hond wordt hysterisch als je hem probeert tegen te houden en hapt om zich heen.

✅ Je hond weigert om aangelijnd te worden.

✅ Je hond valt naar bezoekers uit zodra ze binnenkomen.

✅ Je hond is angstig voor vreemden.

✅ Je buren klagen over geluidsoverlast.

✅ Vertrouwde dingen zijn ”opeens” eng voor je hond.

oorzaken van (te)veel stress, is vaak angst

Een hond met (te)veel stress kan een verwoestende impact hebben op je leven!

jouw hond is niet de enige!

Heb jij opgemerkt dat je hond onrustiger wordt wanneer jullie bij een situatie of plek komen die voorheen intense stress veroorzaakte? Je bent niet de enige die zich zorgen maakt of onbegrepen tot zelfs verdrietig voelt wanneer je hond gestrest is, en daardoor ongewenst gedrag vertoont.

Sommige honden ervaren zelfs fobieën of woede-uitbarstingen, wat tot ernstige paniekreacties kan leiden waarbij ze niet benaderbaar zijn voor steun, begeleiding of beloningen.

Dit komt door het ”voorgeprogrammeerde veiligheidsmechanisme” in de hersenen van honden dat hen vroeger hielp overleven, hen gevoelig maakte voor onbekende (en soms bekende) prikkels zoals harde geluiden, bedreiging of paniek. 

Stress is een natuurlijk verschijnsel

Het mechanisme van honden is nog steeds actief, ook al zijn de gevaren van vroeger verdwenen. Het mechanisme helpt ”herinneringen” opslaan en zorgt ervoor dat honden spannende en bedreigende gebeurtenissen kunnen koppelen aan specifieke situaties, waardoor ze in de toekomst adequater reageren op vergelijkbare situaties. Ook het moment en de omgeving waar de prikkel naar voren kwam, kunnen in deze herinnering worden opgeslagen. Honden die bijvoorbeeld ‘s avonds of bij schemer niet meer willen wandelen, kunnen bijvoorbeeld het vuurwerk gekoppeld hebben aan dit moment omdat het vuurwerk vaak dan wordt afgestoken. Honden die zeer intens blaffen als de bel gaat, kunnen het belgeluid gekoppeld hebben aan het krijgen van bezoek, waar ze zich zorgen over maken.

Probleemgedrag veroorzaakt door stress verdwijnt niet vanzelf

Angst en stress kunnen zelfs verergeren met de tijd en omslaan naar paniek of extreme spanning. 

De enige manier om de probleemsituaties te doorbreken is door je hond geleidelijk en gecontroleerd bloot te stellen aan de situaties waar de hond bezorgd voor is. Dit proces kost tijd, vereist kennis en vervangen van zorgelijke herinneringen door neutrale of positieve ervaringen, welke uiteindelijk het gedragspatroon van je hond kan veranderen.

Wil jij het welzijn van je hond verbeteren?

Streef samen met mij naar het verkrijgen van controle over de stressvolle situaties!

lees hier verhalen van hen die jou voor zijn geweest

Ben jij bereid om:

Je hond tussen de sessies door niet bloot te stellen aan stressvolle situaties? Je zult tijdelijk alternatieve oplossingen moeten vinden, zoals bijv. het dragen van gehoorbeschermers, het creëren van een veilige plek, of het scheiden van je hond van bezoek.

Je te houden aan trainingsschema’s en adviezen? Dit betekent je hond minstens 3-4 dagen per week moet trainen, telkens gedurende 15 tot 30 minuten verspreid over de dag. Het is ook belangrijk om alle andere gegeven adviezen op te volgen!

Een (mobiele) camera te gebruiken? Om het gedrag van je hond te analyseren en de voortgang bij te houden, is het nodig om een camera te gebruiken die je via je telefoon kunt bedienen en die opneemt.

✅ De voortgang dagelijks bij te houden? Om progressie op te volgen moet je de vooruitgang van elke oefensessie van je hond stap-voor-stap vastleggen in een online trainings- of videodagboek.

samenwerken

Heb jij het in je om:

Je 100% in te zetten voor je hond? Het veranderen van angst of stress vergt constante inzet van jou voor je hond.

Geduldig te zijn? Besef dat grote veranderingen, zoals meer ontspanning bij geluiden of bezoek, vaak pas na 6-12 maanden zichtbaar zijn.

Je hond echt te helpen zijn stress en angsten te overwinnen? Ben je gemotiveerd om intensief aan de slag te gaan en begrip te hebben voor de gevoelens van je hond?

 

Is "ja" jouw antwoord op bovenstaande?

Bekijk hieronder wat ik voor je kan betekenen

hoe ik je vanuit mijn unieke aanpak kan helpen!

Als je op zoek bent naar een oplossing voor het gedrag van je hond, dan ben je bij mij: expert in (vuurwerk)angst en stressmanagement honden aan het juist adres! Het is belangrijk om te investeren in de gezondheid en het welzijn van je hond. Het kan variëren afhankelijk van hoe groot het probleem is, maar in de basis kan een traject onder meer bestaan uit:

✅Onze sessies: Deze kunnen variëren van een los consult tot meerdere sessies, waar meerdere, kortere, sessies vaak wel de voorkeur heeft om stapsgewijs met het probleem aan de slag te gaan.

✅ Trainingsprogramma’s: Deze kunnen variëren van individuele sessies tot groepstrainingen, afhankelijk van de behoeften van je hond.

✅ Eventuele aanvullende therapieën: gezondheidsonderzoek, aanvullende therapieën (bijv. medicatie, voeding, etc.)

 Mentorschap & follow-ups: Het werk, dat investeer jij bij je thuis, wanneer je tussen onze sessies door aan de slag moet gaan. Ik ben je mentor die je helpt ondersteunt in het proces doormiddel van online nazorg tussen onze sessies door!

Badge website
Opgeleid tot gedragstherapeut bij Annorlunda

Ben je toe om aan het werk te gaan?

Ben je geïnteresseerd in mijn ondersteuning? Laten we dan een kennismakingsgesprek plannen!

Veelgestelde vragen (FAQ)

Heb je vragen? Controleer hieronder of jouw vraag wordt beantwoord. Als dat niet het geval is, sta ik klaar om te helpen via mijn contactformulier.

Wat is in het traject inbegrepen?

In elk individueel traject beoordelen we eerst welk probleem (of andere problemen) jouw hond heeft, dit met behulp van een vragenlijst en video’s. Ik vraag je dus om video’s te maken van het gedrag van je hond in verschillende situaties.

Deze informatie zal ik gebruiken om mijn plan van aanpak voor jouw hond voor te bereiden, en daarna zullen we starten met het eerste consult waarin we al deze informatie doornemen. In korte- en lange termijndoelen leg ik uit welke stappen jij gaat ondernemen, vertel ik alle praktische dingen en kun je mij alle vragen stellen die je hebt.

Vervolgens plannen we de volgende sessies in en ontvang je (iedere werkdag) een trainingsopdracht via een deelbare google spreadsheet. Je vult de voortgang van je hond elke dag in, zodat ik de training van je hond op kan volgen en feedback aan je kan geven. We zullen binnen het traject 1-op-1 online coaching sessies hebben, en je ontvangt meer essentiële informatie via e-mail met tekst, video’s en een werkboek.

Afhankelijk van het traject wat jij kiest, kun je tussendoor ook al je vragen stellen via WhatsApp. Ik probeer vragen binnen 24 uur te beantwoorden.

Hoe lang duurt het om het probleem van mijn hond op te lossen?

In de meeste gevallen duurt het tussen de 6 tot soms zelf 12 maanden om een gewenst trainingsdoel te bereiken. Je kunt kiezen tussen begeleiden van enkele weken tot maanden. Elk traject biedt een uitstekende basis om je trainingen voor stress gerelateerde problemen te starten. Spelen er ook andere problemen die aandacht vereist? Dan kan het in de basis langer duren dan wanneer je enkel moet trainen op een eenvoudig probleem.

Is betalen in termijnen mogelijk?

Ja, je kunt maandelijks een factuur ontvangen. Hier zitten geen extra kosten aan verbonden, zolang je betaalt binnen factuurdatum.

Met welk traject heb ik genoeg?

Daar komen we vaak tijdens de eerste les al wel achter. In de eerste 4 sessies krijg je al zoveel tips & adviezen dat je al een enorme verandering merkt als je deze ook daadwerkelijk doorvoert. In sommigen gevallen spelen er meerdere problemen en dan zijn extra sessies of feedback nodig.

Met welke gedragsproblemen kan ik bij jou terecht?

Ik kan je met heel veel gedragsproblemen met jouw hond helpen. Mijn expertise ligt bij honden die blaffen of explosief reageren aan de lijn bij het wandelen. Hulpvragen uit het verleden waarbij ik mensen heb geholpen zijn ook bijvoorbeeld:

✅ honden die veel blaffen binnen

✅ honden die visite lastig vinden

✅ honden die niet kunnen loslopen

✅ honden die binnen erg onrustig zijn

✅ honden die agressie inzetten

✅ honden die (zeer) angstig of onrustig zijn
✅ honden die problemen ondervinden met het alleen zijn

✅ honden die stress ervaren tijdens het autorijden

✅ Samenwonende honden, die problemen ondervinden met elkaar

Twijfel je of ik je kan helpen? Neem dan even contact op.

Wat is jouw werkgebied?

Ik werk vanuit Dordrecht in de Drechtsteden e.o., tot aan een reisafstand van maximaal 1 uur aanrijdtijd. Ik kom bij je thuis zonder extra kosten in de regio van Dordrecht. Veel hulpvragen kan ik ook online oppakken. Woon je buiten mijn werkgebied, informeer dan ook zeker naar de mogelijkheden!

Reiskosten & betalen

De betaling dient vooraf van de afspraak (of na de sessie) voldaan te worden met behulp van internetbankieren óf een betaalverzoek (“Tikkie”), conform de algemene voorwaarden. 

Contant betalen is helaas niet mogelijk.

De reiskosten worden berekend vanaf de (stand)plaats met de kortste reisafstand tot jouw adres.

De reiskosten bestaan uit de volgende delen:

  • Kilometervergoeding: €0,39 incl. BTW per km voor een retourreis vanaf postcode 3328LK (Dordrecht). Woon je binnen de gemeente Dordrecht, dan rekening ik geen reiskosten aan.
  • Eventuele parkeerkosten
Op welke dagen kan ik de trainingen volgen?

Privéhondentraining en consulten zijn te boeken op maandag tot vrijdag tussen 9:00 en 13.00 of 14:00 en 16:00 uur. Deze lesplekken kun je in overleg met mij afspreken. Les krijgen op zaterdag is in overleg ook mogelijk, mits daar plek voor is. We maken via WhatsApp een planning samen.

Hoe verschilt jouw aanpak met die van andere?

Heel vaak richt een andere benadering zich alleen op de symptomen van het gedrag wat wij als probleem ervaren, terwijl ik werk op een laag (of meerdere lagen) die dieper gaan om het echte probleem aan te pakken. Zo zijn er veel honden met probleemgedrag, die ook problemen ervaren op andere gebieden (denk bijvoorbeeld aan angst voor vreemde geluiden). Ook die pakken we, zover mogelijk, aan. Dit is niet alleen effectiever, maar zorgt ook voor dat het welzijn van je hond verbetert.

De investering is mij te duur, is er een alternatief?

In mijn trajecten zitten veel van waarde en ook veel werktijd. Mijn uitgebreide trajecten bieden niet alleen een gedegen gedragsonderzoek en persoonlijke begeleiding, maar ook (dagelijkse) opdrachten en feedback om je voortgang te ondersteunen. Je leert principes van hoe honden leren en over gedragsproblemen, je ontvangt ook waardevolle kennis over lichaamstaal en gedrag bij honden om je hond te helpen, zodat je mijn aanpak ook beter begrijpt. Dit alles resulteert in de beste uitkomsten voor jou en je hond.

Ik ben ervan overtuigd dat mijn trajecten een goed prijs-kwaliteitsverhouding heeft, maar als je toch minder uit wil geven, dan bied ik ook enkel een opstartgesprek met een gestandaardiseerd trainingsplan aan. Hiermee krijg je geen op maat gemaakte behandeling, extra sessies of de mogelijkheid om vragen te stellen.

Dit opstartgesprek kost eenmalig 250 euro.

Na 2 tot 4 weken evalueren we via een 15 minuten belafspraak of het opstartgesprek aan je verwachtingen heeft voldaan. Dit stelt je in staat om het traject te kiezen dat het beste aansluit bij jouw behoeften en die van je hond.

Indien wenselijk, bied ik je de mogelijkheid om na dit gesprek over te stappen naar een ander traject, met een eenmalige korting:

  • First Life Skills (15% korting op het totaalbedrag)
  • Complete Life Skills (20% korting op het totaalbedrag)
  • Advanced Life Skills (25% korting op het totaalbedrag).
Wat als ik meer begeleiding nodig heb na het einde van het traject?

Een traject kun je altijd verlengen al voor een bedrag van 275 euro per maand, welke nog 2 extra vervolgconsulten en de voortzetting van de (dagelijkse) trainingsopdrachten omvat.

Als je het lange termijntraject kiest, dan kun je ervan uitgaan dat je alle kennis hebt voor het verhelpen van het probleem van je hond en ben ik ervan overtuigd dat je zonder mij door kunt gaan. Misschien voel je je nu nog wat onzeker over wat jij kunt bereiken, maar dit zal veranderen tijdens de sessies in het traject!

Kies je het langlopende traject, dan heb je na voltooiing van het traject nog steeds recht op één extra sessie van 30 minuten per maand. Ik zal je dus ook na voltooiing van dit traject coachen totdat je je doelen hebt bereikt. Dit geeft je gemoedsrust dat je hulp kunt krijgen als er later iets in je persoonlijke omstandigheden verandert, en zal ik je ondersteuning bieden om weer op het goed spoor te blijven. Uiteraard is het aan jou om mij z.s.m. hiervan op de hoogte te stellen door een e-mail of WhatsApp te sturen.

Contact