Met individuele lessen pak je gerichter het (probleem)gedrag van een hond aan. Je biedt hiermee de gelegenheid om op het individuele tempo te werken. In een groepsles zijn die mogelijkheden beperkter. Werken naar groepslessen kan wel een onderdeel van een traject zijn.
Het is vaak een misvatting om te denken dat een hond ‘sociaal’ wordt van een enkel uurtje groepsles per week op de hondenschool. Dat lijkt een goede keuze maar deze setting (en tijdsduur) blijft voor vele honden (en met name jonge honden zoals pups en pubers) veel te hoog gegrepen. Door de vele afleidingen die daar zijn, leren honden vaak gedrag wat de meeste eigenaren dus niet willen. Prikkelbaarheid is daar het grootste voorbeeld van. Dit is een reactie-stijl (bijv. druk heen en weer lopen, piepen, blaffen, in de lijn, kleding of handen bijten, (veel) plassen of ontlasten, etc.) op prikkels uit de directe omgeving. Daarbij wordt de reactie (dus het gedrag van de hond) heftiger bij meer en langdurigere aan deze prikkels. Het is een vorm van (psychische) lichtgeraaktheid. Als er herhaaldelijke, storende blootstelling van prikkels ontstaat, dan kan dit zelfs leiden tot bijv. uitvallen, angst voor (harde) geluiden of andere sociale prikkels.
De socialisatieperiode is vaak beperkt tussen de 3 tot 12 weken. Alles wat je hond buiten deze periode leert behoort dus eigenlijk niet meer onder socialiseren, maar eerder onder ”gewennen”. Socialiseren gaat vooral over de contacten die je hond dagelijks in jullie omgeving heeft. Met privélessen pak je dus dát meteen aan. Voor puppy’s die bij mij begeleiding hebben organiseer ik af en toe een sociale les waarin ik met andere ‘sociale’ volwassen honden of pups, uitleg voorzien in wat sociaal gedrag bij honden inhoud. Een onbekende (volwassen) hond die (een pup) direct bij eerste ontmoeting ‘op plaats zet’ is dat vaak niet. Er wordt in deze lessen gekeken en geleerd wat de spelstijlen zijn van jouw hond zodat jij in de thuisomgeving ook goed kunt begeleiden.